Bloomberg: Singapore toimii venäläisen öljyn pesupaikkana – pakotteiden kiertäminen on tuottoisaa öljydiilereille

Bisneskeskus Singaporeen virtaa nyt venäläistä öljyä. Singaporen satamissa venäläinen öljy sekoitetaan muualta tulleen sekaan ja sekoitus myydään isolla voitolla eteenpäin.

Marina Bay Sands i Singapore.
Kaakkois-Aasian pikkujätti Singapore on yksi maailmantalouden solmukohdista, jonka läpi kulkee valtavat määrät ihmisiä ja tavaraa, niin lentokoneilla kuin laivoilla. Kuva: Mostphotos/AndriyKr  VEIKKO EROMÄKI

Singaporen öljyterminaalit vastaanottivat viime vuonna kaksinkertaisen määrän venäläistä öljyä vuoteen 2021 verrattuna, uutisoi yhdysvaltalainen talousmedia Bloomberg . Tämä johtuu siitä, että venäläistä öljyä sekoitetaan satamakaupungin terminaaleissa muualta peräisin olevaan öljyyn, ja tämä sekoitus myydään eteenpäin pakotteilta suojassa.

Singapore on mukana osassa niistä talouspakotteista, joita on asetettu Venäjää vastaan sen Ukrainassa käymän hyökkäyssodan takia. Maan rahoituslaitosten ei ainakaan pitäisi rahoittaa venäläisyhtiöitä tai tehdä yhteistyötä niiden kanssa.

Länsimaissa pakotteiden alaisen Venäläisen öljyn tuontia Singaporeen ei kuitenkaan ole estetty.

Pakotteet loivat Singaporeen uuden bisneksen

Singaporen öljyalan ammattilaiset kertovat Bloombergille, että satamakaupunkiin virtaa nyt erilaisia venäläisiä öljytuotteita raakaöljystä petroliin ja polttoöljyyn.

Öljynsäilytyspalveluja tarjoavat yritykset kertovat säilytystilan kysynnän kasvaneen niin, että puolen vuoden poltto- tai raakaöljyn säilytyssopimusten hinnat ovat nousseet noin 20 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Bloombergin selvitti asiaa laivaseurantaa tarjoavan Vortexa Ltd -yrityksen datasta. Tämän perusteella Venäjältä lähtöisin olevien petroli- ja polttoöljykuljetusten määrät Singaporelaisiin öljyterminaaleihin kasvoivat viime vuonna huomattavasti. Bloombergin tietojen mukaan Singaporeen saapui viime vuonna 2,6 miljoonaa barrelia petrolia, joka on noin 40-kertaisesti enemmän kuin vuonna 2021.

Bloombergin haastattelema öljyalan konsultti arvioi, että Singaporeen saapuva venäläinen petroli kuljetetaan pääosin Koillis-Aasian markkinoille.

Venäläisen öljyn kanssa kikkailu kannattaa loistavan katteen takia. Venäläisiä öljytuotteita saa tällä hetkellä pilkkahintaan. Kun nämä sekoittaa muihin öljytuotteisiin ja myy sekoituksen normaalilla hinnalla eteenpäin, on öljynvälittäjälle luvassa kovat tuotot.

Bloombergin haastattelema konsultti arvioi, että öljynvälittäjät voivat tehdä venäläissekoituksella noin 20 prosenttia voittoa, kun yleensä voittomarginaali on noin 10–12 prosenttia.

Tämä voittomarginaali voi vielä kasvaa runsaastikin. EU:n venäläisiä jalostettuja öljytuotteita koskeva osto-, siirto- ja tuontikielto tulee voimaan 5. helmikuuta. Tämä voi ajaa venäläiset öljytuotteet yhä kevyempiin alennushintoihin, mikä varmasti houkuttaisi Aasian öljykeinottelijoita sekoitusbisneksiin. Lähde:Yle