Suomen konsulaatin sulku Murmanskissa vaikuttaa lappilaisyrityksiin vain vähän

Murmanskissa on ollut viime vuosina vain vähän suomalaisyrityksiä. Suomi irtisanoi konsulaatin kiinteistön vuokrasopimuksen ja toiminta loppuu maaliskuun loppuun mennessä.

Nainen katsoo kameraan, vieressä kyltti eri kielillä: suomeksi, englanniksi ja venäjäksi: "Lapin kauppakamari, Lapland Chamber of commerce, Торговая палата Лапландии"
Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala sanoo, että konsulaateilla on tärkeä rooli vienninedistämisessä suomalaisyritysten apuna ulkomailla. Kuva: Sari Poyhonen / Yle       Sari Pöyhönen 

Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansalan mukaan Suomen Pietarin-pääkonsulaatin toimipisteen sulkeminen Murmanskissa ei vaikuta dramaattisesti suomalaisyrityksiin.

Yrityksille tärkeintä on nyt exit- eli poistumisohjelmat Venäjältä. Edustustot ja entinen Suomalais-venäläinen kauppakamari, nykyinen East Cham, auttavat yrityksiä vetäytymään. Suomalaisten yritysten toimintaa on Murmanskin alueella ollut vain vähän viime vuosina.

– Voisin kuvitella, että Murmanskin konsulaatin rooli on ollut tukea yritysten pyrkimystä päästä pois Venäjältä. Nyt kun tilanne on ollut hyvä, niin ehkä tarvetta konsulaatille ei enää siinä mielessä ole ollut, Ansala pohtii.

Jo vuodesta 2014 Venäjän miehitettyä Krimin suomalaisyritykset alkoivat poistua Venäjältä. Ne ovat toimineet Murmanskin alueella lähinnä alihankkijoina metsäteollisuudessa, rakennus-, kaivos- ja teollisuusalalla.

– Olemme selvinneet vähin vaurioin. Yhtään lappilaisyrityksen konkurssia ei ole Venäjän hyökkäyksen takia.

Ansalan mukaan suomalaisbisneksen määrä Murmanskissa romahti viimeistään sen myötä, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan viime vuonna.

Ulkoministeriö tiedotti viime viikolla, ettei Suomella ei ole ainakaan toistaiseksi tarvetta toimipisteelle Murmanskissa, sillä sen ydintehtävät ovat merkittävästi vähentyneet.

– Murmanskin toimipiste ei ole ollut vienninedistämisen kannalta keskeinen edustusto, vaikka sitäkin on ajoittain harjoitettu. Toiminnassa on korostunut alueellinen yhteistyö maahantuloasioiden lisäksi, kertoo tiiminvetäjä Kaisa Honka-Hallila Ulkoministeriön Venäjän yksiköstä sähköpostitse.

– Toimipisteen alueella ei ole muutamaan vuoteen ollut suomalaisia asumassa, mutta alueella on käynyt jonkin verran kaksoiskansalaisia ja heidän suomalaisia puolisoitaan, Honka-Hallila kertoo.

Toiminta päättyy maaliskuun loppuun mennessä

Toimipisteen sulkemiseen liittyy käytännön asioita, joiden hoito vie aikaa.

– Toimipisteen tilapäisen sulkemisen valmistelut on käynnistetty ja ne on määrä saattaa valmiiksi 31. maaliskuuta mennessä. Tavanomainen asiakaspalvelu on suljettu 18. tammikuuta. Asukkaat voivat kääntyä tarvittaessa Pietarin pääkonsulaatin puoleen. VFS:n viisumitoimisto Murmanskissa jatkaa toimintaansa, sanoo Venäjän yksikön tiiminvetäjä Kaisa Honka-Hallila Ulkoministeriöstä.

Hän ei osaa arvioida, milloin toimipisteen voisi avata uudelleen.

Konsulaatissa on työskennellyt suomalaisia diplomaatteja eli Ulkoministeriön lähettämiä sekä paikalta palkattuja suomalaisia ja venäläisiä työntekijöitä.

Tällä hetkellä Murmanskissa on yksi ulkoministeriön lähettämä suomalainen työntekijä ja kuusi paikalta palkattua venäläistä työntekijää. Normaalisti henkilöstöä on ollut 11, joista kaksi ulkoministeriön lähettämää, loput suomalaisia ja venäläisiä paikalta palkattuja.

Työsuhteet päättyvät, mutta diplomaattivirkamies siirtyy muihin tehtäviin.

Kuvassa näkyy aitojen ympäröimä konsulaattirakennus.
Suomen konsulaatti Murmanskissa sijaitsee huhtikuuhun asti ”Tehtaankadulla”, Ulitsa Zavodskajalla kaupungin keskustassa. Edustusto on toiminut Murmanskissa vuodesta 1992. Tässä talossa vuodesta 2017 alkaen. Kuva: Maiju Okkonen / Suomen ulkoministeriö

Suomen Murmanskin-konsulaatti on toiminut vuokratussa kiinteistössä ja sopimus päättyy 18. huhtikuuta. Edustusto sijaitsee kaupungin keskustassa uudisrakennuksessa.

Toimipiste ehti toimia Murmanskissa yli 30 vuotta. Lähde:Yle