Vuoden työkomennus tai päivän kestävä koulutusmatka. Yhä useampi maa nivoo ne EU-asetuksen nimissä yhdeksi ja samaksi ja edellyttää, että työnantaja hoitaa dokumentit ajoissa kuntoon.
Eläketurvakeskuksen (ETK) uudet ohjeet ovat aiheuttaneet hämmennystä yrityksissä, joiden henkilöstö matkustaa paljon töiden vuoksi ulkomailla.
Vuodenvaihteessa ETK kiristi ulkomaantyöskentelyä koskevan asetuksen ohjeistusta ja edellyttää nyt, että jopa päivän mittaisille työ- ja koulutusmatkoille täytyy hakea A1-todistus.
Todistus osoittaa, että henkilö kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin ja todistuksen hakeminen on nimenomaan työnantajan velvollisuus.
Yrittäjät ja esimerkiksi apurahan saajat hakevat todistusta itse.
Alun perin EU-asetuksen tarkoitus on ollut varmistaa ulkomailla töitä tekevien sosiaaliturva ja eläke. Todistus tarvitaan Sveitsiin, Britanniaan sekä kaikkiin EU- ja ETA-maihin.
Vielä viime vuonna ETK:n ohje oli Suomessa, että A1-todistus tarvitaan yli kuukauden pituisille työmatkoille.
”Etätyöt ovat kuitenkin yleistyneet ja liikematkustus vilkastunut uudelleen niin, että kuukausi aiheutti enemmän hämmenystä kuin selkeytti. Nykyisin yhä useampi maa myös vaatii todistuksen jo lyhyestä työmatkasta”, kertoo yksikön päällikkö Noora Allenius ETK:sta.
Jos samalla työntekijällä on useita lyhyitä työ- tai koulutusmatkoja vuoden aikana, hänelle riittää yksi todistus, jonka voi saada kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
Jos yritys ei aiemmin ole hakenut A1-todistuksia lyhyille työmatkoille, todistuksen voi hakea myös takautuvasti, mikäli työskentelymaa sitä vaatii.
ETK ratkaisee hakemuksen perusteella kuuluuko työntekijä Suomen sosiaaliturvaan vai ei.
Suomessa hakemuksen voi tehdä sähköisesti ja Alleniuksen mukaan yli puolet hakemuksista käsitellään alle tunnissa. Toisaalta hakijan on varauduttava myös useampien kuukausien viivästykseen, mikäli ulkomailta tarvitaan lisäselvityksiä.
A1-todistuksen tarve ja mahdolliset sanktiot vaihtelevat työskentelymaiden mukaan.
Suomen Liikematkayhdistyksen (FBTA) toiminnanjohtaja Sari Viljamaa pitää uusia ohjeita ylilyöntinä.
”Kaikille pitäisi olla selvää, ettei vastuu matkustajan sosiaaliturvasta siirry parin päivän työ- tai koulutusmatkan aikana mihinkään. Dokumenttirumba lisää henkilöstöhallinnon työmäärää valtavasti etenkin niissä yrityksissä ja virastoissa, joissa on paljon työntekijöitä ja joissa lyhyitäkin työmatkoja tehdään runsaasti. Uusi tulkinta ei varsinaisesti tue EU:n vapaan liikkumisen periaatetta, enkä usko EU-komission hakeneen aivan tätä direktiiviä laatiessaan”, Viljamaa huomauttaa. Lähde:KL