Verottaja kertoo: Nyt voit hankkia helpommin 3 500 euron arvoisen edun

Yritykset voivat ilmoittaa nyt kotitalousvähennykseen tarvittavat tiedot asiakkaan puolesta.

Verohallinto on tehnyt muutoksen, joka helpottaa kotitalousvähennyksen hankkimista. Kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa rajapinnan kautta kotitalousvähennykseen tarvittavat tiedot Verohallinnolle asiakkaidensa puolesta.

”Uusi kotitalousvähennysrajapinta on suuri helpotus esimerkiksi ikääntyneille, joiden ei sen ansiosta tarvitse huolehtia kotitalousvähennyksen ilmoittamisesta itse, vaan työn tehnyt yritys hoitaa ilmoittamisen heidän puolestaan”, rajapintakehitystä koordinoiva Mika Hyyrynen kertoo Verohallinnon verkkosivuilla.

Yritys tarvitsee ilmoittamista varten asiakkaalta samat tiedot kuin asiakas itse antaisi Verohallinnolle vähennystä hakiessaan. Näihin kuuluvat muun muassa se, onko työ tehty asiakkaan omassa tai esimerkiksi hänen vanhempiensa asunnossa ja onko kustannukset jaettu useamman henkilön kesken.

Yritys voi ilmoittaa uuden rajapinnan kautta kotitalousvähennystä työstä, jonka lasku tai palkka on maksettu vuoden 2023 puolella.

Verohallinnon rajapintojen käyttöönotto vaatii muutoksia yrityksen käyttämään taloushallinto-ohjelmistoon.

Verottajan mukaan kotitalousvähennyksen käyttö on kasvanut kaikissa ikäluokissa. Eniten vähennetään asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä aiheutuneita kustannuksia, mutta vanhimmissa ikäluokissa kotitaloustyö ja hoiva- tai hoitotyö nousevat niiden rinnalle.

Kotitalousvähennystä haki vuonna 2021 lähes 460 000 henkilöä. Asunnon perusparannus- ja kunnostustyön osalta kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennyksen saa ainoastaan työn osuudesta, josta voi vähentää 40 prosenttia, kun työ on ostettu yritykseltä.

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta voi saada korkeamman 3 500 euron kotitalousvähennyksen henkeä kohden. Myös niiden osalta vähennyksen saa ainoastaan työn osuudesta, mutta siitä voi vähentää korkeamman 60 prosentin osuuden.

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä saatava korkeampi kotitalousvähennys on voimassa vuosina 2022–2023 ja öljylämmitysremontteja koskeva vuosina 2022–2027.

Kotitalousvähennysten omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä. Kotitalousvähennys pienentää suoraan maksettavan veron määrää, eikä verotettavan tulon määrää kuten moni muu verovähennys. Lähde:Te