Vakuutusyhtiön tilasto: näitä autoja hinataan useimmin ja näistä syistä – ”Lompakolle kohtalokas erhe”

POP Vakuutus paljastaa, mille sen vakuuttamille automerkeille tilataan usemmin hinaus.

Hinaukseen.Yli kymmenvuotiaita autoja hinataan useimmin. Kuva: Kai Tirkkonen

Vakuutusyhtiö POP Vakuutuksen useimmin hinaukseen päätyneet automerkit eivät yllätä: Volkswagen, Skoda ja Toyota, malleina Golf, Octavia ja Avensis. Nämä ovat omien merkkiensä suosituimpia ja tunnetuimpia malleja sekä Suomen ostetuimpia ajoneuvoja. Yleisin hinattu automalli on Volkswagen Golf runsaan neljän prosentin osuudella sekä Octavia ja Avensis molemmat reilun kahden prosentin osuudella.

Toyotat hallitsevat myös tilaston sijoja 4., 5. ja 6. Kymmenen kärkeen mahtuu myös Ford Focus, Opel Astra, Volvo V70 ja Fiat Punto.

Hinattavaksi joutumisella on selkeä yhteys ajokilometreihin ja auton ikään. Vuosien ja kilometrien karttuessa auton huolloilla, vikojen korjauttamisella, ajo-olosuhteilla ja ajotavalla on suuri merkitys auton kuntoon.

”Mitä enemmän ajokilometrejä vuodessa kertyy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä auto päätyy hinaukseen. Ja kun kertyy kilometrejä, kertyy autolle usein myös ikävuosia, joka näkyy luonnollisesti hinaustilastossa siten, että yli 10-vuotiaita autoja hinataan eniten ja hinausmäärät tasaisesti kasvavat, mitä vanhempi auto on”, sanoo korvauspuolen operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta POP Vakuutuksen tiedotteessa.

Yleisin hinaussyy

Yleisin hinauksen syy kaikilla vertailun autoilla on käyntihäiriö. Syyn osuus Viking Assistance Oy:n POP Vakuutukselle suorittamista hinauksista oli 18 prosenttia. Tilastoa tulkitessa on huomioitava, että erilaiset moottoriviat ja käyntihäiriöt kirjataan samaan kategoriaan riippuen siitä, miten asiakas on puhelimessa vian kuvaillut. Toiseksi yleisin syy tilastossa on käynnistysvaikeudet.

Rengasrikkoon autojen matka päättyy kahdeksassa prosentissa tapauksista ja tyhjästä akusta kärsi runsas kuusi prosenttia avustetuista autoista.


Sekä bensiini- että dieselmoottoriin päätyneet väärät polttoaineet voivat koitua kalliiksi menoeräksi, jos erhettä ei huomata ajoissa. Vikingiltä tilaston mukaan väärän polttoaineen vuoksi hinattavaksi joutuneet sijoittuvat kuitenkin vasta tilaston kolmanneksi viimeiselle sijalle

” POP Vakuutuksen hinausturva kattaa hinauksen lähimmälle osaavalle korjaamolle. Polttoainejärjestelmän likaantumista tai rikkoutumista ei kuitenkaan yleisesti korvata laajimmistakaan kaskovakuutuksista ja siksi väärän polttoaineen tankkaaminen voi koitua lompakolle kohtalokkaaksi erheeksi. Onneksi näitä tapahtuu verrattain harvoin”, Lehmusvirta sanoo.

Muita harvinaisempia tilastokirjoihin ja kansiin kirjautuneita vahinkoja ovat auton ajaminen jumiin, tulipalo ja erilaiset ohjaukseen liittyvät ongelmat.Lähde:Te