60 euron talletus johti puheluun pankilta – Miksi mitätöntä määrää käteistä kytätään? Näin vastaa Nordea

Pankki voi vaatia selvitystä pienestäkin käteistalletuksesta. Pankit määrittävät talletusrajan ”asiakaskohtaisesti”. Ääritapauksissa summa voi olla niin pieni, ettei edes kolikoita saa tililleen talletusautomaatin kautta.

Mistä nämä ovat peräisin?

 Rahojensa alkuperää voi joutua selvittämään lomakkeella.

Käteisen talletusautomaattien suosio kasvaa, kun pankit sulkevat konttoreitaan. Automatian ylläpitämissä talletusautomaateissa suurin mahdollinen kertatalletus on 5 000 euroa.

Suurin osa pankeista on kuitenkin asettanut talletuksille selvästi tätä matalamman rajan. Nämä rajat voivat olla asiakaskohtaisia. Myös pienet käteistalletukset voivat herättää pankin epäilykset.

Talouselämän tiedossa on tapaus, jossa automaatilla tehty 60 euron käteistalletus johti pankilta saatuun puheluun. Nordea tiedusteli asiakkaalta rahojen alkuperää. Kuinka yleisiä tällaiset soitot ovat ja kuinka pieniä summia pankki tarkkailee? Tähän on vaikea saada vastausta.

”Epätavallinen toiminta ja epätavalliset tapahtumat johtavat sisäiseen hälytykseen ja tutkimuksiin. Jos esimerkiksi talletus on poikkeava asiakkaan normaaliin maksukäyttäytymiseen verrattuna, saatamme tarvittaessa olla asiakkaaseen yhteydessä”, vastaa Nordean viestintä sähköpostitse.

Mitä ”tavallisesta poikkeava talletus” käytännössä tarkoittaa?

”Emme voi avata tilitapahtumien seurantaan liittyviä käytäntöjä yksityiskohtaisemmin, jotta tietoja ei voitaisi yhdistää yksittäistapauksiin tai yrittää niiden avulla kiertää seurantaa.”

Talletusraja voi olla ”kohtalaisen pienikin”

Kuinka tarkka selvitys muutamien kymmenien eurojen talletuksesta pitää sitten antaa? Se riippuu täysin tapauksesta. Pankille voi riittää pelkkä puheluun vastaaminen. On myös mahdollista, että asiakas joutuu täyttämään lomakkeen, jossa talletus käydään tarkemmin läpi.

Joissain tapauksissa talletusautomaatti ei suostu ottamaan rahoja vastaan lainkaan. Viestipalvelu Twitterissä herätti viime viikon lopulla huomiota tapaus, jossa mies kertoi, ettei pystynyt tallettamaan kolikkopurkkinsa sisältöä. Hänen mukaansa Nordea oli asettanut hänen talletusrajansa nollaan euroon.

Nordean on asettanut käteistalletuksille kuukausittaisen talletusrajan, joka on henkilöasiakkaiden tapauksessa 3 000 euroa. Sekä OP että S-Pankki ovat asettaneet talletusrajan 1 000 euroon. Asiakkaalla voi kuitenkin olla näitä korkeampi tai matalampi henkilökohtainen talletusraja. Kuinka matalalle pankki voi asettaa rajan?

”Nämä päätökset tehdään asiakaskohtaisesti huomioiden myös asiakkaan maksukäyttäytyminen. Siksi summa voi olla kohtalaisen pienikin”, Nordea vastaa sähköpostitse.

Pankkikonttorit katoavat – miten käy käteispalvelun?

Tilitapahtumien seuranta liittyy pankkien lakiin perustuvaan velvollisuuteen ehkäistä rahanpesua ja harmaaseen talouteen linkittynyttä toimintaa. Pankilla tulee olla ajantasaiset tiedot asiakkaan taloudellisesta asemasta ja varojen alkuperästä.

Automatialla on noin 350 automaattia, joiden kautta tililleen voi tallettaa rahaa. Talletusautomaattien suosio on kasvanut, ja yhtiö aikoo kehittää verkostoaan niiden suuntaan, kertoi Automatian toimitusjohtaja Marko Kolehmainen Ylelle viime vuoden lopulla.

Tarkkaillaanko käteistalletuksia sitten tiukemmalla seulalla kuin tilisiirtoja? Tähän Nordea ei vastaa.

Rahan alkuperä on helpompi selvittää kerralla, jos talletuksen tekee pankkikonttorista. Kaikkien pankkien kokoaikaisesti palvelevista pankkikonttoreista 28 prosenttia tarjoaa käteispalveluita koko aukiolonsa ajan, kertoo Finanssivalvonnan selvitys. Tällaisia konttoreita on Suomessa alle 100.

Tämän määrän supistuminen voi käytännössä hankaloittaa käteistalletusten tekemistä. Lähde:Te