Viime vuonna Vaasan hotelleissa yöpyi eniten ihmisiä vuosikausiin – ruotsalaisten osuus kasvoi huomattavasti

Visit Vasan mukaan kasvun taustalla ovat muun muassa vuonna 2021 käyttöön otettu Aurora Botnia -alus sekä yhteistyö matkailualan yritysten kanssa.

Ihmisiä laivan kannella. Taustalla näkyy laivaa seuraavia veneitä.
Aurora Botnia -laiva on suuri osatekijä ruotsalaisten yöpymismäärien kasvun taustalla. Kuvituskuva aluksen neitsytmatkalta elokuussa 2021. Kuva: Ida-Maria Björkqvist / Yle
Juuso Kääriäinen 

Hotelliyöpymisten määrä Vaasassa kohosi viime vuonna korkeimmaksi vuosikausiin.

Viime kesänä Vaasassa yöpyi eniten ihmisiä sitten vuonna 2016 aloitetun laskennan, ja koko vuoden 2022 aikana Vaasan hotelleissa yöpyi yli 275 000 henkilöä.

Suurin mitattu yöpymismäärä ennen koronavirusta oli vuonna 2018, jolloin kaupungissa yöpyi 248 900 henkilöä.

Erityisesti ruotsalaisten osuus yöpymisistä kasvoi jyrkästi vuoden 2022 aikana. Kun vuonna 2021 ruotsalaisia yöpyi Vaasassa hieman yli 5 400, viime vuonna heitä yöpyi lähes 21 800 henkilöä.

Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson toteaa, että luvuista on syytä olla aidosti tyytyväinen. Kasvun taustalla ovat muun muassa vuonna 2021 käyttöön otettu Aurora Botnia -alus sekä yhteistyö matkailualan yritysten kanssa.

– Meille tämä on ollut äärimmäisen suuri asia, että Vaasan kaupunki ja Uumajan kunta investoivat uuteen laivaan, joka on yksi suurimmista syistä kasvun taustalla. Mutta meillä on myös tarpeeksi hyviä tapahtumia ja tuotteita eli tämä kokonaisuus on tehnyt sen.

Kasvusta on hyötyä koko Pohjanmaan alueelle

Hän toteaa, että Vaasassa ulkomaalaisten yöpyjien määrä on noin 30 prosenttia, kuin koko maassa se on keskimäärin noin 10 prosenttia.

Näin tarkkoja yöpymislaskelmia on tehty vuodesta 2016 alkaen, eikä niitä voi suoraan verrata tätä aikaisempiin vuosiin.

– Maailma oli ennen erilainen. Kun meillä oli kaksi laivaa, oli enemmän päiväkävijöitä. Nykyään on paljon enemmän yöpyviä matkailijoita, joten niitä on vaikeaa verrata.

Lukemat osoittavat hänen mukaansa, että koko Pohjanmaan alue on toipumassa koronaviruksen aiheuttamasta iskusta.

– Minun pitää korostaa, että matkailusta puhuttaessa ei ole kuntarajoja. Näen tämän voittona koko vanhalle Vaasan läänille, sillä ihmisten saaminen matkustamaan edesauttaa meitä kaikkia.

Jansson näkee, että matkailijat haluavat yhä useammin nähdä useita kohteita samalla matkalla.– Ollaan Seinäjoella yksi päivä, toinen Isossakyrössä. Se on trendi.Lähde:Yle