Tekoäly alkaa auttaa tekemään yli 19 000 työntekijän työvuorot, ja tähän liittyy huolia ja säästömahdollisuuksia

Pirkanmaan hyvinvointialueen työvuorot tehdään nyt pääosin käsin, mutta vuonna 2025 ne on tarkoitus tehdä tietokoneohjelman avulla.
Pirkanmaan hyvinvointialue - kyltti
Pirkanmaan hyvinvointialue suunnittelee ottavansa tekoälyn avuksi työvuorosuunnitteluun. Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmä vastustaa ajatusta. Kuva: Marjut Suomi / Yle Anu Leena Hankaniemi 

Suomen suurin hyvinvointialue eli Pirkanmaan hyvinvointialue suunnittelee ottavansa käyttöön ohjelmistoavusteisen työvuorosuunnittelun vuonna 2025.

Suunnitelma on vasta kilpailutuksessa, mutta Pirkanmaan vasemmiston aluevaltuustoryhmä vaati nyt projektin keskeyttämistä. Ryhmä ja osa työntekijöistä pelkää, ettei ohjelma tunnista työntekijöiden toiveita ja elämäntilanteita yhtä hyvin nykyinen työvuorosuunnittelun malli.

Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Taina Niiranen sanoo, että asia on niin uusi että muutokseen liittyy pelkoja.

Tällä hetkellä pelastuslaitos on mukana pilotissa, jossa kokeillaan vastaavaa ohjelmaa. Henkilöstö saa esittää neljä toivetta kolmen viikon työvuorokiertoon.

– Toiveet ovat toteutuneet piloteissa yli 90-prosenttisesti, Niiranen sanoo.

Nyt toiveet on pitänyt esittää kirjallisesti, mutta jatkossa ne voisi lähettää mobiilisti ohjelmaan.

Tekoälyn käyttö säästäisi työaikaa

Hyvinvointialue haluaa hyödyntää tekoälyä työvuorosuunnittelussa. Tämä säästää sen mukaan huomattavasti työaikaa.

Työvuorosuunnittelijoiden tarve vähenisi 60 henkilötyövuodesta parhaimman arvion mukaan jopa 5 henkilöön. Nyt työvuorot tehdään käytännössä käsin.

Henkilöstöjohtaja Taina Niiranen arvioi, että esihenkilöt ehtivät keskittyä johtamiseen, jos ohjelma avustaisi työvuorojen suunnittelussa. Samalla voidaan huomioida esimerkiksi työn tarve, työvuorotoiveet, -mieltymykset ja -rajoitukset.

Niiranen ottaa esimerkiksi hoitajien lääkeluvat. Kun ne on kerran syötetty järjestelmään, vuorojen suunnittelu helpottuisi.

Vasemmiston aloitteen mukaan mallin valmistelussa tai eteenpäin viemisessä ei ole huomioitu riittävästi työntekijöitä. Niiranen vakuuttaa, että henkilöstö otetaan mukaan suunnitteluun. Hänen mukaansa osa yksiköistä on suorastaan toivonut tätä mallia.Lähde:Yle