Vakuutusyhtiö varoittaa: Tämä virhe ilmalämpöpumpun kanssa voi johtaa täystuhoon ja jättilaskuun

Ilmalämpöpumppua kesämökillään käyttäville tuli vakava muistutus.

Varoitus.Vakuutusyhtiön suojeluohjeen mukaan Ilmalämpöpumppu ei riitä rakennuksen pääasialliseksi lämmönlähteeksi talvikaudella. Kuva:Joel Maisalmi

Vakuutusyhtiö varoittaa ilmalämpöpumppua käyttäviä kesämökin omistajia vakavasta virheestä.

”Ympärivuotisesti käytettävillä vapaa-ajan asunnoilla ilmalämpöpumppua ei saa jättää ainoaksi lämmön lähteeksi. Laite saattaa jäätyä ja mennä rikki, jonka seurauksena vesiputket voivat jäätyä”, Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.

Vakuutusyhtiöiden suojeluohjeiden mukaan Ilmalämpöpumppu ei riitä rakennuksen pääasialliseksi lämmönlähteeksi talvikaudella.

Kun tulee tarpeeksi kylmä, ilmalämpöpumppu ei pysty tuottamaan tarpeeksi lämpöä, minkä seurauksena putket voivat jäätyä ja rikkoutua ja alkaa vuotaa sulaessaan.

LähiTapiolan mukaan vastaan on tullut ajoittain kosteusvahinkoja, jotka johtuvat siitä, että kesämökille on jätetty talveksi vedet päälle ja ainoaksi lämmönlähteeksi ilmalämpöpumppu.

Joskus tapahtuu yksittäisiä erittäin kalliita tapauksia, joissa mittava kosteusvahinko tuhoaa rakennusta pitkään.

”Yksittäiset omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen vuotovahingot menevät yli 100 000 euron”, LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoi vuonna 2021.

Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo, että ilmalämpöpumppujen määrän kasvun myötä myös niiden vahinkojen lukumäärä on kasvanut.

”Tämän talven osalta on vielä vaikea arvioida lämpötilavaihteluiden aiheuttamien vahinkojen määrää, koska ilmoituksia tehdään viiveellä. Myös laitteiden saamisessa on ollut viime aikoina haasteita. Jos pumppu on hajonnut talvella, niin uusi saatetaan saada vaihdettua tilalle vasta pitkänkin ajan kuluttua”, Kujala kertoi viime viikolla Talouselämälle.

Ilmalämpöpumppua hankittaessa kannattaa huomioida Kujalan mukaan se, että asennus- ja sähkötöihin tarvitaan aina Turvallisuus- ja kemikaaliviraston pätevyysrekisteriin kirjattu urakoitsija.

”Laitteiden toimivuuteen ja käyttöikään voi vaikuttaa huoltamalla niitä säännöllisesti.”Lähde:Te