Viking Linen Rosella-rouva lipui Kreikan vesille – Ahvenanmaalla kaivataan uutta alusta sen tilalle

Viking Linen Maarianhaminan ja Kapellskärin väli on ollut suosittu ahvenanmaalaisten keskuudessa. Reitin jatkosta ei ole vielä tehty päätöksiä.

Viking Linen Amoirella merellä
M/S Rosella siirtyi Kreikkaan helmikuun alussa. Kuva: Viking Line           Lassi Lähteenmäki 

Ahvenanmaalaiset toivovat saavansa pikaisesti uuden kulkupelin Kreikkaan lähteneen M/S Rosellan tilalle.

– Jos joku asia on täällä vaikuttanut ahvenanmaalaisiin, niin se on Rosellan myynti, kuvailee Visit Ålandin toimitusjohtaja Lotta Berner Sjölund.

Vaikka alueella kulkee muitakin laivoja, on Rosellan nopea reitti Maarianhaminasta Kappelskäriin ollut erityisen toimiva.

Ahvenanmaalaisilla on paljon yhteyksiä Ruotsiin ja sieltä kuljetaan ahkerasti Ahvenanmaalle esimerkiksi kesämökille.

Lotta Berner Sjölund Maarianhaminan satamassa
Rosellan myynti on ollut iso puheenaihe, sanoo Lotta Berner Sjölund. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Rosellan vuodet olivat vähissä

Viking Linen suunnitelmissa oli luopua Rosellasta muutaman vuoden kuluttua, mutta Kreikasta tullut tarjous oli riittävän houkutteleva.

Helmikuun alussa Rosella matkasi uusiin kotimaisemiinsa Kreikkaan. Siellä se remontoidaan vastaamaan paremmin paikallisia tarpeita.

Viking Linen toimitusjohtajan Jan Hansesin mukaan 42-vuotiaaseen laivaan ei ollut enää järkevä investoida. Kreikan vesillä Rosella-rouva pääsee helpommalla.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses
Muutamien vuosien päästä vihreää kaasua voisi olla riittävästi matkustajalaivojen tarpeisiin, uskoo Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Sesonkialus voisi kiinnostaa

Moni ahvenanmaalainen haluaisi tutun reitin jälleen auki. Hanses lupaa, että asiaa harkitaan. Kesäksi reitille voisi ehkä saada korvaavan aluksen.

Pohdinnassa on myös, voisiko aikatauluja järjestellä tai siirtää jonkun nykyisistä aluksista kulkemaan Tukholmasta myös Kappelskärin kautta Ahvenanmaalle.

750 000 matkustajan Rosella

Reitiltä poistunut Rosella synnyttää väistämättä vajeen kesäliikenteeseen, sillä viime vuonna sen kyydissä kulki 750 000 matkustajaa.

Tallink Silja veti jo viime vuonna toisen aluksensa pois Turku–Ahvenanmaa–Tukholma-reitiltä.

Finnlines on tilannut uudet, entistä isommat alukset Naantalista Ahvenanmaan kautta Ruotsiin johtavalle reitille, mutta ne valmistuvat vasta kesäkauden jälkeen.

EU lisää paineita uudistaa laivastoa

EU:n ilmastopakettiin kuuluu velvoite vähentää merenkulun ilmastopäästöjä melkein puolella vuoteen 2030 mennessä.

Vanhoilla laivoilla liikennöinti tulee kalliiksi, kun polttoöljyn käytöstä pitää maksaa hiiliveroa.

Synteettinen kaasu on näköpiirissä

Viking Linen uusimmat alukset Grace ja Glory liikkuvat maakaasun voimalla. Maakaasu on fossiilista, eli hiilikuormaa ilmakehään lisäävää ainetta.

Jan Hanses uskoo, että kolmen tai neljän vuoden kuluttua varustamon uusimmille aluksille löytyy riittävästi vihreää polttoainetta, eli metaania tai synteettistä kaasua.

Tätä ainetta tullaan valmistamaan vihreän vedyn valmistuslaitoksissa, joita syntyy lähivuosina useampia eri puolille maata. Lähde: Yle