Ensimmäinen Kiinassa tehty jättiristeilijä valmistumassa epäilyistä huolimatta – Meyer joutuu hakemaan kilpailuetua ilmastoneutraaleista aluksista

Kiina on saamassa valmiiksi ensimmäisen ison risteilyaluksensa.

Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Corp. kuuluu Kiinan telakkateollisuuden aateliin. FANG ZHE

Kiinan telakkateollisuus saavuttaa uuden merkkipaalun näinä päivinä. Ensimmäinen Kiinassa valmistettu iso risteilijä on 90-prosenttisesti valmis – monista epäilyistä huolimatta, South China Morning Post kertoo.

Risteilijöiden rakentaminen on monimutkaista työtä ja telakkateollisuudessakin niitä pidetään kaikkein vaativimpina töinä. Aluksia kutsutaan uiviksi kaupungeiksi. Yhdessä risteilijässä on johtoja yhtä paljon kuin Kiinan kaukaisimmasta kolkasta toiseen.

Työnimeä H1508 kantava alus on ollut työn alla lokakuusta 2019 lähtien. Sen odotetaan valmistuvan ja saavan nimensä vuoden loppuun mennessä.

Merelläajokokeet alkavat näillä näkymin tämän vuoden heinäkuussa, alusta rakentava Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding -telakka kertoo. Telakka on osa valtiollista China State Shipbuilding Corporationia.

Risteilijätilauksen takana on suomalaisillekin telakoille tuttu Carnival Cruises, joka on muodostanut yhteisyrityksen Kiinan valtiotelakoiden kanssa. Kiinalaisia on osaltaan avustamassa italialaisen Fincantierin tietotaito.

Nyt valmistuva alus on osa kahden laivan pakettia, jonka arvo on 1,5 miljardia dollaria.

Kiinalaisten onnistunut päänavaus isoissa luksusristeilijöissä aiheuttaa varmasti päänvaivaa Turussakin telakkaa pyörittävällä Meyerilla. Meyer hakee kilpailuetua kehittämällä ilmastoneutraalia risteilijää.

Offshore-energy.biz -sivuston mukaan Carnivalilla on kahden tilatun aluksen lisäksi optio neljään muuhun risteilijään.Lähde: Tekniikka&Talous