RADAT HALTUUN : Pekingin olympialaisten latuihin suomalaishiihtäjät tutustuivat jo kotimaassa erityisen hiihtosimulaattorin avulla, koska koronaepidemian takia laduilla ei päästy ennakkoon kilpailemaan.
Planicassa on hiihdetty maailmancupia, mutta myös MM-kisoissa jokaisella nousulla, laskulla ja tasaisella pätkällä voi olla ratkaiseva merkitys.
SÄÄ JA LUMIOLOT: Planicassa lämpötila voi nousta päivällä kisojen aikana jopa kymmeneen asteeseen. Vastaavissa kelissä on huhkittu tällä kaudella vain Tour de Skillä Oberstdorfissa.
Slovenian luoteiskulmassa Julisten Alpeilla sijaitsevassa Planican laaksossa on lunta 70 senttiä. Kaikkea luonnonlunta tuskin kolataan tykkilumen päältä pois, vaan sitä riittää myös laduille.
VOITELU JA SUKSEN VALINTA: Suomen huoltojoukoilla on ollut paikanpäällä viikko aikaa valmistautua. Olosuhteiden nopea muutos voi aiheuttaa yllätyksiä, vaikka kotiläksyt olisi tehty perusteellisesti. Märällä kelillä suksen valinnalla on erityinen merkitys, sanoo Suomen voitelupäällikkö Mika Venäläinen.
Etenkin pidemmille matkoille on löydettävä profiililtaan sellaisia suksia, jotka sietävät kosteutta, Venäläinen kertoo. Perinteisellä hiihtotavalla pitotällin onnistuminen ratkaisee paljon.
KUVIOINTI ANTAA VIIME SILAUKSEN: Suksen hionta ja pohjakuviointi on suksen valinnan jälkeen kenties tärkein yksittäinen tekijä huippuhiihtäjän kaluston kilpailukyvyssä.
Keväisessä märän lumen olosuhteissa on tärkeä löytää oikealla hiomakivellä tehty kuviointi, joka hylkii kosteutta, eikä kerää likaa, kiteyttää suksihionnan asiantuntija Kimmo Vilen.
Kuviointi on myös alue, jossa eri maiden huoltoeksperteillä voi olla uusia innovaatiota.
TERVEYDESTÄ HUOLEHTIMINEN: Korona-aikana opitut rutiinit ovat arvossaan. Käsihygieniasta pidetään huolta ja urheilijat pitävät maskeja aina paitsi ulkona ja omissa huoneissaan, kertoo Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen.
Ruokailu omalla porukalla vähentää tartuntojen mahdollisuutta. Joukkueella on myös mukana virusdiagnostiikkalaite taudinaiheuttajan tunnistamiseksi. Hotelliin järjestetään tarvittaessa ”eristyshuoneita” kisojen aikana mahdollisesti sairastuville.
MAJOITUS: Takavuosina on saattanut käydä niin, että norjalaisilla urheilijoilla on paremmat majoitusolot kuin suomalaisilla. Hiihtoliitto alkoi selvittää Planican majoitusoloja puolitoista vuotta sitten. Sittenkin meinasi tulla hätä, kun matkatoimiston italialainen agentti ei ollutkaan mies paikallaan, kertoo Hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari-Pekka Jouppi.
Maastohiihtäjillä on oma hotellikerros Italian puolella Tarvisiossa 20 kilometrin päässä hiihtostadionista. Mäkihyppääjät ja yhdistetyn urheilijat asuvat Sloveniassa Kranjska Gorassa ja huoltajat kolmen kilometrin päässä Planican stadionista.
RUUASTA EI TINGITÄ. Italian Taravisiossa 20 kilometrin päässä kisapaikalta majoittuvilla Suomen hiihtäjillä on mukanaan oma kokki Liisa Eskonen.
Kyse ei ole siitä, etteivätkö hiihtäjät luota italialaisen keittiön antimiin. Eskosen ansiosta lounas ja päivällinen on tarjolla joustavasti buffet-muodossa, jolloin myös syöminen vie vähemmän aikaa.
Yhdistetyn ja mäkihypyn urheilijoille osa ruuasta on tuotu Suomesta asti, ja antimia täydennetään paikallisilla tuoretuotteilla.
IKÄVÄN KARKOITUS: Urheilijoiden käyttöön on varattu omia tiloja sosiaaliseen toimintaan. Koti-ikävää torjutaan myös kotimaisella kahvilla ja mässypaketilla. ”On hieman karkkia, suklaata ja paljon kahvia”, Jari-Pekka Jouppi kertoo.
”Esimerkiksi Krista Pärmäkosken kisamatka kestää noin kuukauden, joten vähän kotimaatakin pitää olla mukana. ”
PIENET ASIAT VOIVAT RATKAISTA: Hiihtomaajoukkue hioi Pekingin olympialaisia varten esimerkiksi toimintaa juottopisteellä. Nestehuoltoa varten valittiin pullomalli, joka on mahdollisimman helppo ottaa kovassa vauhdissa käteen ja juoda tyhjäksi.