Suomalaisille asunnonomistajille tuli varoitus uusista lisälaskuista – ”Tietämättömyys käy kalliiksi”

Tietämättömyys oman taloyhtiön lainojen määrästä voi käydä kalliiksi korkojen noustessa.

Koti. Osakkaan kannattaa olla perillä siitä, kuinka paljon taloyhtiöllä on lainaa. Kuva: Outi Järvinen

Isännöintiliitto muistuttaa, että asuntoa ostavan ja osakkaan on syytä olla kunnolla perillä taloyhtiön remonttien rahoittamisesta ja sen lainatilanteesta.

”Taloyhtiölainaa voi olla uudiskohteiden lisäksi myös vanhoissa taloyhtiöissä erilaisten korjaushankkeiden johdosta. Koko taloyhtiö eli kaikki osakkaat yhdessä ovat vastuussa taloyhtiölainasta. Tietämättömyys taloyhtiölainan suuruudesta voi käydä kalliiksi korkojen noustessa”, kerrotaan Isännöintiliiton verkkosivuilla.

Mittavampi remontti rahoitetaan tyypillisesti taloyhtiölainalla, jonka tarkat lainaehdot ovat aina taloyhtiökohtaisia. Niihin ja lainan lopulliseen hintaan vaikuttavat muun muassa taloyhtiön taloustilanne, sijainti, ikä, remonttitarve, vakuudet, tarvittavan rahoituksen määrä ja laina-ajan pituus.


”Osakkaan ja asunnonhankintaa harkitsevan kannattaa perehtyä taloyhtiölainojen ehtoihin, jotta pystyy arvioimaan, kuinka paljon esimerkiksi muutokset korkotasossa vaikuttavat omiin asumiskustannuksiin. Taloyhtiöiden lainat ovat yksittäisen osakkaan näkökulmasta tyypillisesti vähemmän joustavia kuin henkilökohtaiset lainat”, tietoasiantuntija Olli Rekonen kertoo Isännöintiliiton verkkosivuilla.

Rekonen kehottaa kiinnittämään huomiota myös oman taloyhtiön korjausvelkaan.

”Jos näyttää siltä, että korjattavaa on kasautunut liikaa, kannattaa varautua siihen, että remontteja varten tarvitaan myös paljon rahoitusta. Tällöin yhtiöstä voi tulla pankille haasteellinen lainoitettava, ja vaikka taloyhtiö tällaisessa tilanteessa lainaa saisikin, tulee yksittäiselle osakkaalle siitä yhtäkkiä paljon maksettavaa. Korjauksia ei kannata lykätä vaan toteuttaa niitä suunnitelmallisesti, jolloin korjausvelkaa ei pääse kertymään liikaa”, Rekonen kertoo.Lähde:Te