S-ryhmästä tuli vakava varoitus ”jokaiselle suomalaiselle”– Nämä karut riskit uhkaavat

S-Pankki varoittaa suomalaisia digitaalisista huijauksista.

S-ryhmään kuuluva S-Pankki osallistuu viranomaisten ja yritysten yhteiseen kampanjaan, jolla varoitetaan suomalaisia huijausten vaaroista.

”Kampanjan tavoitteena on muistuttaa, että jokainen suomalainen voi torjua ja ehkäistä huijauksia myös itse”, kerrotaan S-Pankin verkkosivuilla.

Näin kampanjassa neuvotaan suomalaisia:

  • Varo viestejä ja muita yllättäviä yhteydenottoja, jotka kehottavat sinua toimimaan tai jotka sisältävät linkkejä.
  • Varmista, että yhteydenotot tulevat oikeasti sieltä, mistä ne vaikuttavat tulevan. Kirjaudu palveluihin turvallista reittiä pitkin: kirjoita palvelun suora osoite selaimen osoiteriville tai siirry palveluun tallentamasi kirjanmerkin kautta.
  • Älä käytä hakukoneiden tarjoamia linkkejä. Jos palvelua voi käyttää sitä varten tehdyn sovelluksen avulla, käytä sitä.
  • Varoita huijauksista myös muita: läheisiä, tuttuja ja työkavereita.

Finanssiala kertoo kampanjan yhteydessä, että poliisi saa vuosittain monia tuhansia rikosilmoituksia digitaalisista huijauksista.

”Pankkien mukaan suomalaiset menettivät vuonna 2022 digihuijareille yhteensä 32,4 miljoonaa euroa. Summa olisi voinut olla paljon suurempi, mutta pankit ja viranomaiset onnistuivat estämään yhteensä 14,5 miljoonan euron siirtymisen huijareiden käsiin ja palauttamaan rahat”, kerrotaan Finanssialan verkkosivuilla.

S-Pankki muistuttaa, rikolliset lähettävät pankkien ja muiden organisaatioiden nimissä yhä useammin väärennettyjä viestejä, joilla koetetaan saada selville pankkitunnuksia, luottokorttitietoja ja muita henkilökohtaisia tietoja.

”Huijareiden on mahdollista väärentää lähettäjän nimi, myös tekstiviesteihin. Viesti näyttää siten tulevan samaan viestiketjuun S-Pankilta tulleiden aitojen tekstiviestien kanssa. Valitettavasti väärentämistä ei voida toistaiseksi estää. Teemme kuitenkin parhaamme, jotta tällaiset huijaukset saataisiin estettyä”, kerrotaan S-Pankin verkkosivuilla.

Lähde Te.