Vakuutusyhtiö varoittaa: Tämä kotien ”tarpeeton virhe” voi johtaa satojentuhansien eurojen täystuhoon

Vakuutusyhtiö varoittaa suomalaisia tuhkapalojen riskeistä.

Viime talven kovat energian hinnat lisäsivät kiinnostusta takkojen ja muiden tulisijojen käyttöön suomalaiskodeissa.

Pohjola Vakuutuksen mukaan tulisijojen aktiivisempi käyttö ei kokonaisuutena nostanut kotitalouksien palovahinkojen määrää, mutta sai tuhkapalot nousemaan tunnistetuksi ilmiöksi.

”Erityisen surullisia tuhkapaloista tekee se, että ne ovat tarpeettomia ja lähtevät lähes aina inhimillisestä erehdyksestä. Nämä olisivat täysin vältettävissä”, Pohjola Vakuutuksen omaisuuden ja toiminnan korvauspalveluista vastaava johtaja Markus Uimonen kertoo OP:n sivustolla.

Pyrkimys energiansäästöön puunpoltolla johti siihen, että tuhkaa kertyi useissa kodeissa huomattavasti aiempaa enemmän.

”Valitettavasti tuntuu olevan varsin yleistä, että tietotaito tuhkan käsittelyn suhteen on vajavaista. Tuhkan pitäisi aina antaa jäähtyä tulipesässä, minkä jälkeen se nostetaan palamattomaan kannelliseen metalliastiaan”, Uimonen kertoo.

Pohjola Vakuutuksen tiedossa on useita tapauksia, joissa tuhka on siirretty tulisijasta avonaiseen muoviämpäriin, ja viety terassille jäähtymään. Pienikin tuulenvire voi saada lämpimän tuhkan syttymään uudelleen.

”Näissä valitettavissa tapauksissa tuhka on kipinöinyt, muoviämpäri on sulanut ja seuraavaksi on syttynyt palamaan puurakenteinen terassi. Pahimmissa tapauksissa terassilta palo on levinnyt koko rakennukseen ja kokonaisia taloja on palanut.”

Tuhkaa pitää käsitellä erittäin huolellisesti, koska se voi otollisissa olosuhteissa kyteä uudelleen vielä vuorokausien päästäkin.

Pohjola Vakuutuksen mukaan omakotitalon tulipalon ollessa kyseessä, nousevat vahingot usein satoihintuhansiin euroihin, jopa miljoonaluokkaan. Näin on ollut myös talven tuhkapaloista maksetuissa vahingonkorvauksissa.

”Virheet ja huolimattomuus tuhkan käsittelyssä nostavat palovahinkojen todennäköisyyttä, minkä takia tuhkapaloista ei välttämättä makseta täysimääräistä korvausta”, kerrotaan OP:n sivustolla.Lähde: Te