Kotimaisten matkailijoiden yöpymisiä oli viime vuonna enemmän kuin koskaan – katso hotellihuoneen keskihinta

Yöpymisten kokonaismäärä kasvoi viime vuonna lähes kaikissa maakunnissa. Suurinta kasvua kirjattiin Uudellamaalla, Ahvenanmaalla, Lapissa ja Pirkanmaalla.
Eniten kotimaisia yöpymisiä kirjattiin heinäkuussa. Kuvassa hotelli Porvoossa.

Kotimaisten matkailijoiden yöpymisvuorokausien määrä oli viime vuonna korkeampi kuin koskaan aiemmin, selviää Tilastokeskuksen tuoreesta matkailutilastosta. Edellisvuodesta kasvua oli kymmenen prosenttia, ja lukumäärässä mitattuna kotimaisten matkailijoiden yöpymisvuorokausia oli 17 miljoonaa.

Erityisesti kotimaan matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi vuoden alkupuoliskolla. Eniten kotimaisia yöpymisiä kirjattiin heinäkuussa.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä elpyi koronaviruspandemian jäljiltä, ja vuorokausia kirjattiin viisi miljoonaa eli yli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Vuoteen 2019 eli pandemiaa edeltävään vuoteen verrattuna määrä jäi kuitenkin 29 prosenttia matalammaksi.

Eniten ulkomaisten yöpymisiä kirjattiin saksalaisille, briteille ja ruotsalaisille. Venäläisten yöpymisten määrä jäi alhaiseksi, Tilastokeskuksen mukaan osin siksi, että syyskuun 2022 jälkeen venäläisille ei enää myönnetty turistiviisumeita.

Samoin aasialaisten yöpymisiä oli merkittävästi vähemmän viime vuonna verrattuna vuoteen 2019. Taustalla ovat Venäjän ilmatilan sulku ja Kiinassa osin voimassa olleet koronarajoitukset.

Kokonaisuutena yöpymisten määrä nousi lähelle pandemiaa edeltävää vuotta. Kokonaismäärä oli viisi prosenttia alhaisempi kuin vuonna 2019.

Yöpymisten kokonaismäärä kasvoi viime vuonna lähes kaikissa maakunnissa. Suurinta kasvua kirjattiin Uudellamaalla, Ahvenanmaalla, Lapissa ja Pirkanmaalla.

Samoin hotellihuoneiden käyttöasteet kohosivat useimmissa maakunnissa lähelle vuotta 2019. Koko Suomessa käyttöaste oli viime vuonna lähes 50 prosenttia, mikä on noin 10 prosenttiyksikköä edellisvuotta korkeampi. Korkein käyttöaste kirjattiin Pirkanmaalla.

Hotellihuoneen keskihinta oli 116 euroa. Edellisvuodesta kasvua oli keskimäärin 13 euroa, ja keskihinta oli myös pandemiaa edeltävää tasoa korkeampi kaikkialla muualla paitsi Uudellamaalla. Korkein keskihinta, 147 euroa, oli Lapissa.

Majoitusliikkeiden kapasiteetti kasvoi viime vuonna. Tilastoitavia majoitusliikkeitä oli lähes 1 400, mikä on 30 enemmän kuin vuonna 2021. Huoneiden määrä kasvoi 840:llä ja vuoteiden noin 1 900:lla.

Eniten tilastoitavia majoitusliikkeitä oli Lapissa ja toiseksi eniten Uudellamaalla.

Lähde MT.