Kiinnostaako koiran kanssa retkeily? Eräopas neuvoo vinkit yhteiseen harrastukseen

Koiran kanssa retkeillessä tulee huomioida olosuhteet ja ottaa mukaan sopivat varusteet.
Koiran voi opettaa liikkumaan erilaisissa maastoissa.

Koira on mukava retkikaveri: Se ei valita turhasta ja kulkee iloisesti vierellä. Oikeanlainen varautuminen tekee koiran kanssa retkeilystä vielä mukavampaa.

”Päiväretkelle varusteiksi riittää usein vesi, valjaat, panta ja hihna. Pidemmille retkille koiralle tarvitsee ottaa mukaan enemmän varusteita, ja omistajan tulee olla varautunut kantamaan koiran retkeilyvarusteet, ellei koira pysty itse kantamaan osaa niistä”, neuvoo Suomen Ladun ulkoilulähettiläs, eräopas Taru Liukkonen tiedotteessa.

Retkellä tulee huomioida olosuhteet: millaisessa säässä koira nauttii ulkoilusta ja millaisessa maastossa se pystyy kulkemaan? Kylmässä tulee huolehtia, ettei koira kylmety. Helle taas voi rasittaa koiraa.

Vettä on aina oltava saatavilla. Kokoontaittuvan vesikipon ja vesipullon avulla vedensaanti helpottuu. Pitkällä retkellä koira tarvitsee myös ruokaa.

”Liikunta juuri ennen tai jälkeen ruokailun voi mahdollisesti altistaa mahalaukun kiertymälle”, Liukkonen muistuttaa.

Koira tulee pitää kytkettynä retkeillessä. Esimerkiksi vetovyö, johon hihnan tai fleksin saa kiinni, helpottaa ulkoilua.

”Retkeilyreiteillä kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla näkee usein koiria vapaana kulkemassa. Vaikka tietäisi oman koiran käyttäytyvän hyvin, koiran kytkettynä pitäminen on sääntö”, Liukkonen sanoo.

Myös retkikohteen säännöistä ja retkietiketistä on hyvä olla selvillä.

Koiran voi vähitellen totuttaa kasvavaan rasitukseen ja erilaisiin maastoihin.

”Koira voi ihmisen tavoin ylirasittua äkillisesti lisääntyneestä liikunnasta. Treenaa erilaisissa maastoissa liikkumista, kuten jyrkissä rinteissä nousemista ja laskeutumista sekä jokien ylityksiä.”

Koira kannattaa opettaa lepäämään tauoilla. Se säästää sekä kanssaretkeilijöiden hermoja että koiran energiaa.

Mukaan tulee ottaa myös ensiapulaukku.

”Muun muassa tassuvauriot sekä hyönteisten ja käärmeen puremat ovat melko yleisiä ja niihin kannattaa varautua etukäteen”, Liukkonen neuvoo.

Lisäksi punkkitorjunnasta huolehtiminen on järkevää. Se suojaa koiraa ja samalla myös omistajaa punkin levittämiltä taudeilta, kun ötököitä ei kulkeudu koiran mukana sisätiloihin.

Lähde MT.