Suomen toiseksi suurimpaan ulkomuseoon laitetaan rahaa noin kaksi miljoonaa euroa – katso mitä summalla saadaan aikaan

Neliöitä uuteen Pielisen museon rakennukseen Lieksassa tulee vajaat tuhat. Uudet kolme näyttelytilaa ovat muunneltavia. Tulevaisuudessa näyttelyissä voidaan myös hyödyntää audiovisuaalista tekniikkaa.

Havainnekuva Pielisen museon uudesta päärakennuksesta Pappilanniemessä, jonka on suunnitellut arkkitehti Kimmo Heikkilä.
MARJA-LIISA KÄMPPI

Pielisen museo saa uuden päärakennuksen. Museon suurin rakennushanke vuosikymmeniin alkaa nousta loppuvuonna.

Kyse on kulttuurihistoriallisesta museosta, joka kattaa yli 70 rakennusta Lieksan keskustan tuntumassa. Rakennusmäärältään se on Suomen toiseksi suurin ulkomuseo Helsingin Seurasaaren jälkeen.

Ensin nykyisestä päärakennuksesta puretaan syyskuussa vanhin, 1970-luvulla valmistunut osa. Sen tilalle ja osin nykyiselle parkkialueelle rakennetaan puinen päärakennus, johon sijoittuvat näyttelytilat, yleisöpalvelut ja toimistotilat.

Neliöitä uuteen rakennukseen tulee vajaat tuhat.

Pielisen museon johtaja Mikko Kero kertoo, että uudet kolme näyttelytilaa ovat muunneltavia ja niissä voidaan hyödyntää audiovisuaalista tekniikkaa.

– Tänä päivänä museoissa halutaan selvitysten mukaan vaikuttavuutta ja elämyksellisyyttä. Pitää ottaa huomioon, että pystytään hyödyntämään av-tekniikkaa näyttelytuotannossa. Meidän nykyisissä tiloissa sellaisia mahdollisuuksia ei ole ollut, Kero toteaa.

Pielisen museon uusi päärakennus Lieksassa on puinen ja väreiltään maanläheinen, keltaharmaa.
Havainnekuva museon uudesta päärakennuksesta. Siellä voidaan toteuttaa myös erilaisia tapahtumia ja työpajoja, kertoo museonjohtaja Mikko Kero. Kuva: Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy, Ylivieska

Kokoelmakeskus ei vielä toteudu

Hankesuunnitelmaa jouduttiin karsimaan rakennuskustannusten nousun vuoksi. Lieksan kaupungin määrärahat eivät riitä kokoelmakeskuksen toteuttamiseen, vaikka museon esineistöä säilytetään nykyisin eri paikoissa ympäri Lieksaa.

– Meille jää 80-luvun rakennusosa, jossa on nykyisin näyttely- ja yleisötilat. Niihin toteutetaan kokoelmakeskus jossain vaiheessa myöhemmin, museonjohtaja Kero arvioi.

Rakennushankkeen kustannusarvio on noin kaksi miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt hankkeeseen valtion investointiavustusta 600 000 euroa.

Rakennusyhtiöiltä on pyydetty tarjouksia huhtikuun loppuun mennessä.

Ulkomuseo on tulevana kesänä auki yleisölle perusnäyttelyä lukuun ottamatta toukokuun puolivälistä elokuun loppuun asti.

Syyskuussa alkaa vanhan perusosan purkaminen. Uuden päärakennuksen pitäisi valmistua loppuvuonna 2024.

Pielisen museossa ja siihen kuuluvassa kuvanveistäjä Eva Ryynäsen ateljeekodissa Vuonisjärven kylän Paaterissa kävi viime vuonna yhteensä noin 15 000 vierasta.

Keron mukaan iso osa vieraista saapuu Lieksan ulkopuolelta: Etelä-Suomesta ja muualta maasta.

– Karjalainen kulttuuri kiinnostaa ja puusta tekeminen on tärkeä osa sitä. Molemmat kohteet pystyvät välittämään tätä karjalaisuutta, Mikko Kero tuumaa.

Paaterissa uutta nähtävää on dokumentti taiteilija Ryynäsestä, joka saa ensi-iltansa kesäkuussa.

Lähde Yle.