Lumi ja Pyry jäävät Ähtäriin – eläinpuisto tähtää matkailusesonkiin ja vetoaa markkinoinnissaan kotimaan matkailijoihin ja isopandan suojelijoihin

Isopandat Lumi ja Pyry saavat toistaiseksi jäädä Ähtärin eläinpuistoon.

Eläinpuiston hallituksen puheenjohtajan Risto Sivosen mukaan päätös oli vaikea, mutta tarkan puntaroinnin jälkeen kansainvälistä lajiensuojeluohjelmaa haluttiin toistaiseksi jatkaa. Maa- ja metsätalousministeriöstä, valtiovarainministeriöstä ja ulkoministeriöstä koostuvan virkatyöryhmän pari viikkoa sitten valmistuneessa mietinnössä todettiin, että valtio ei voi tukea uhanalaisten pandojen lajiensuojeluohjelmaa Ähtärin eläinpuistossa, koska yhtiö ei täytä valtiontukiehtoja.

Asiaa voidaan harkita uudelleen, mikäli puisto saa tervehdytettyä taloutensa.

– Meille tärkein matkailusesonki on alkamassa ja odotukset sesonkia kohtaan ovat vahvat. Moni ulkomaille matkustamaan tottunut suomalainen on muuttanut kulutuskäyttäytymistään ja haluaa tutustua oman maan kohteisiin. Lähimatkailukin näyttää tulleen jäädäkseen, minkä huomaa esimerkiksi usein tupaten täysissä taide- ja kulttuuritapahtumissa. Tämä kaikki vahvistaa nyt tekemäämme päätöstä, hallituksen puheenjohtaja toteaa.

Ähtärin eläinpuisto aikoo nyt keskittyä täysillä markkinointiinsa. Sivonen kertoo, että eläinpuisto on edelleen kiinnostunut yhteistyökumppaneista, jotka näkevät WWF:n symbolinakin tunnetun uhanalaisen isopandan lajiensuojeluohjelman itselleen arvokkaana asiana. Myös säätiön perustamista selvitetään.

– Toivomme, että niin vanhat kuin uudetkin lajiensuojelun ystävät vierailevat eläinpuistossa. Syksyllä katsomme asiaa uudestaan tuoreiden lukujen valossa. Hallitus seuraa eläinpuiston taloudellista tilannetta tarkoin ja nyt tarvitsemme työrauhaa sesongin onnistumiseen raskaiden poikkeusvuosien jälkeen, Sivonen kommentoi.

Isopandakanta kutistui 1980-luvulla hieman yli tuhanteen yksilöön. Suojelutyöllä määrä on onnistuttu kasvattamaan jo lähes 2 200 yksilöön. Näistä villinä elää noin 1 600–1 800 pandaa ja tarhoissa 600 pandaa. Ähtärin eläinpuiston päämääränä on palauttaa mahdollinen Lumin ja Pyryn jälkeläinen sen vanhempien synnyinseuduille laajaan luonnonpuistoon.

Lähde TS.