Prime-mania räjähti käsiin, kun juomasta tuli sosiaalisen median kautta hitti nuorten keskuudessa. Moni myy ei-oota, vaikka pullo maksaa liki parikymmentä euroa.
Nuorten uusi suosikkijuoma Prime menee kuin kuumille kiville, vaikka hinta on puolen litran pullosta 16,90 euroa. Nuorten suosimissa sosiaalisen median palveluissa TikTokissa ja Instagramissa räjähtänyt Prime-mania tuli monelle kauppiaalle kuin salama kirkkaalta taivaalta. Juomalle ei ole maahantuojaa tai markkinoijaa Suomessa tai muissa pohjoismaissa.
Urjalan Makeistukku on nopealla skannauksella yksi harvoista verkkokaupoista, joista Prime-pulloja ei ole myyty auttamattomasti loppuun. Makeistukun kaupallinen johtaja Timo Tuominen kertoo, että idea juoman hankkimiseen tuli yhtiön työntekijöiltä.
”Itselläni ei ollut TikTok-tiliä, mutta työntekijät tulivat keväällä kertomaan, että tällainen trendi on nyt käynnissä. Lähdimme sitten selvittämään, että mistä sitä saisi tilattua. Se osoittautui hankalaksi.”
Pitkä odotus
Koska virallista maahantuontia ei ole, juomat täytyy hankkia itse Euroopan markkinoilta. Kysyntä on myös etelämmässä sitä luokkaa, että isokin ostaja joutuu odotuslistalle. Tuomisen mukaan yritys on joutunut hankkimaan eriä myös EU:n ulkopuolelta. Asiakkaille ei voi luvata, milloin seuraava erä saapuu liikkeeseen.
”Trendit alkavat niin helkutin nopeasti. Puolessa tunnissa voi olla käsissä valtava kysyntä, mutta tuotetta on hankala saada. Sama oli aikanaan Dipper-karkeilla, mutta niillä oli sentään maahantuoja. Meillä oli jo ennestään hyvät kontaktit Eurooppaan ja maailmalle, mitä kautta olemme saaneet nämä nykyiset erät myyntiin. Näiden erien kanssa pitää ostaa muutakin, jotta ei päädy odotuslistan perälle pelkän Primen perässä.”
Urjalan Makeistukku ei ole saanut Tuomisen mukaan yhtäkään negatiivista palautetta tuotteen hinnoittelusta. Prime-erät menevät lähes samalta istumalta, kun ne saadaan ovesta sisään, hinnasta huolimatta. Yritys on myynyt jo tähän mennessä kymmeniä tuhansia pulloja. Enemmänkin menisi, mikäli niitä saisi tilattua.
”Itsekin olen tätä hämmästellyt silmät pyöreinä. Niiden sisäänostohinta on erittäin korkea, saman verran yhdestä pullosta kuin normaalisti maksaisi kokonaisesta laatikosta. Tämä johtuu siitä, ettei Euroopassakaan ole niille maahantuojia, vaan erät tulevat sinnekin mutkan kautta. Joku vetää välistä hyvät rahat, mutta se emme ole me.”
Makeistukku maksaa pulloista vielä arvonlisä-, juomapakkaus- ja virvoitusjuomaverot. Tuominen sanoo jokaisen kykenevän liikkeen pitävän tuotetta valikoimassa.
”Kaikki tätä myisivät, jos vain saisivat. Osan tämä trendi pääsi yllättämään pahasti.”
K-supermarketin kysyntä ei aivan samalla tasolla
Helsingissä K-supermarket Postitalon kauppias Mikko Länsiluoto on yksi niistä onnekkaista kauppiaista, jotka onnistuivat saamaan erän Primea myyntiin. Postitalossa hintalappu on 14,90 euroa per pullo.
”Vaimo on aktiivinen somessa, hän tämän trendin sieltä bongasi. Saimme pienen erän tuotetta, mutta kysyntä ei ole ollut räjähtävää. Ehkä tuo hinta on pieni este, mutta nämä erikoistuotteet ovat kalliita rahteineen, tullimaksuineen ja veroineen.”
Hän kävi tovi sitten Yhdysvalloissa, missä pulloja oli hyllyissä siinä missä tavallisiakin virvoitusjuomia.
”Siellä tätä buumia ei ollut havaittavissa. Nämä ilmiöt ovat mielenkiintoisia. Kauppiaalle hittituotteet ovat suuri mahdollisuus, mutta myös valtava uhka. Jos hype loppuu kesken, käsiin jää paljon kallista tuotetta. Jotkut jäävät onneksi elämään pidemmäksi aikaa.”
Virvoitusjuomilla menee pörssissä lujaa
Virvoitusjuomayhtiöillä on mennyt koko 2000-luvun ajan hyvin. Esimerkiksi Monster Energy -energiajuomasta tunnettu Monster Bewerages Corporation on vuoden 2003 pörssilistautumisensa jälkeen kasvattanut liikevaihtoaan joka vuosi vähintään 9 prosenttia. Alkuperäinen listautumishinta oli alle 0,10 dollaria, mistä on kiivetty nykyiseen 59 dollariin. Kasvua hinnassa on siis kymmeniä tuhansia prosentteja. Vielä vuonna 2010 yhtiön osake oli noin 3,20 dollarin arvoinen. Tämä tekee osakkeesta vuosisadan parhaiten menestyneen, jättäen Applen, Googlen, Amazonin ja muut superyhtiöt kauas taakse.
Sama tarina koskee myös tunnetumpaa The Coca-Cola Companya. Yhtiön 61 vuoden pörssitaipaleen aikana matkan varrelle on osunut ainoastaan 12 vuotta, jolloin vuoden pörssikehitys on jäänyt miinuksille. Vuodesta 2010 lähtien osakkeen hinta on yli kolminkertaistunut 64 dollariin. Yhtiö takoi viime vuonna liikevaihtoa yli 43 miljardia dollaria.
PepsiCo Inc.:in liikevaihto oli viime vuonna kaksinkertainen Coca-Colaan verrattuna, ylittäen 88 miljardia dollaria. Osake on kivunnut peräti 194 dollariin, kun vielä vuonna 2010 hinta oli noin 60 dollaria. PepsiCo:n osakkeen hintahistoria näyttääkin edellisen vuosikymmenen osalta lähes suoralta viivalta yläviistoon. Lähde:Te