Etsitkö tyhjään taloon asukasta tositarkoituksella? Uusi verkkosovellus on kuin seuranhakupalvelu maaseudun kiinteistöille

Talo maalta -verkkopalvelu on aloittanut vahvasti. Kiinteistön omistaja ja maalaiselämää etsivä voivat löytää toisensa ja talot pääsevät hyviin käsiin.
Suomen maaseudulla on 100 000–200 000 tyhjillään olevaa taloa. Moneen niistä omistaja toivoisi uutta asukasta tai vuokralaista. Kuvituskuva.

Talo tykkää, että siinä asutaan.

Ilman ihmisen huolenpitoa säiden armoille jätetty rakennus rapistuu nopeasti. Siksi onkin suuri vahinko, että Suomen maaseudulla on 100 000–200 000 tyhjillään olevaa taloa. Etenkin, kun moni ihminen haaveilee elämästä maaseudulla.

Ratkaisuksi on avattu uusi  -niminen palvelu, joka yhdistää maaseudulla tyhjillään olevat kiinteistöt ja maallemuutosta haaveilevat ihmiset.

Palveluun voi jättää ilmoituksen joko tyhjillään olevasta kiinteistöstä tai toiveesta muuttaa sellaiseen. Kun ilmoituksen on jättänyt, saa näkyviin omiin toiveisiin parhaiten sopivia kohteita.

Taloa tai vaikka yrityksen toimitilaa voi hakea tai tarjota vuokralle tai myyntiin.

Kun molemmat osapuolet ovat tykänneet toistensa ilmoituksista, he pääsevät puhumaan tarkemmin yksityiskohdista. Siinä mielessä Talo maalta -palvelu muistuttaa ennemmin seuranhakusovellusta kuin perinteistä kiinteistönvälityssivustoa.

”Palvelun tekemisen aikana maaseutukiertueella moni kiinteistönomistaja kertoi halusta saada kiinteistö käyttöön. He kuitenkin toivoivat, että keskustelua voisi käydä luotettavien ihmisten kanssa”, projektipäällikkö Janne Tyynismaa MTK:n Autiotalot ja hiljaiset kiinteistöt hyötykäyttöön -hankkeesta kertoo.

Sukutilalle tai kiinteään kyläyhteisöön on hänen mukaansa myös tärkeää löytää oikeanlaisia ja hyvältä tuntuvia asukkaita.

Palvelu on ollut käytössä kolmisen kuukautta. Sinä aikana palveluun on rekisteröitynyt noin 3 000 ihmistä. Yli 1 000 on ilmoittautunut talon etsijäksi ja satakunta taloa on tullut tarjolle. Lähde MT