Pallaksen puhdasta ilmaa halutaan tulevaisuudessa hyödyntää matkailussa

Puhtainta ilmaa käytetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pallaksen alueen vetovoimatekijänä. Yhtä aikaa ilmanlaatua halutaan myös suojella.

Kuvassa näkyy Pallaksen tuntureita.
Pallastunturilla on tutkitusti maailman puhtain ilma. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
SARITA PIIPPONEN

Maailman puhtaimman ilman hyödyntäminen matkailussa on Muonion Pallastunturilla puheenaiheena kesäkuussa.

Muonion kunnan, Ilmatieteen laitoksen, Metsähallituksen ja Lapin AMK:n yhteishankkeen tavoitteena on tehdä kansantajuiseksi laitoksen mittausaseman tuottama data ja saattaa se sellaiseen muotoon, että yritykset voivat hyödyntää sitä toiminnassaan.

Hankkeessa mukana olleen Ilmatieteen laitoksen tutkijaprofessori Antti Hyvärisen mukaan Pallaksen erityisen puhtaaseen ilman vaikuttaa syrjäinen sijainti.

– Pallaksella päästölähteet ovat kaukana ja ne ehtivät laimentua matkalla, koska matkaa näihin lähteisiin on 100–1000 kilometriä.

Uusi asteikko ilmanlaadun mittaamiseksi

Projektin päätuote on ollut uusi ilmanlaatuindeksi.

– Indeksi on reaaliaikainen, eli se näyttää aina edellisen tunnin lukeman, Hyvärinen kertoo.

Pallas-indeksi on luonut kolme uutta luokkaa US-EPA:n (United States Environmental Protection Agency) kehittämän indeksin parhaimman luokan alle, mitä käytetään yleisesti vertailtaessa maailman ilmanlaatudataa.

Lisäksi Pallas-indeksiin lasketaan vain ihmisen terveydelle kaikkein haitallisin komponentti eli pienhiukkaset PM2.5

Act Pure! -konsepti

Hyvärisen mukaan projekti on kehitetty erityisesti matkailuyrittäjien tarpeeseen, jotta matkailijoille olisi yksi syy lisää matkustaa Muonioon.

– Lisäksi on pyritty siihen, että alueen yrittäjät hyötyisivät ja toimisivat Act Pure! -konseptin mukaisesti, jotta ilmanlaatu saadaan pysymään korkealaatuisena.

Jerisjärvellä Pallaksella järjestetään 12. kesäkuuta seminaari, jossa keskustellaan maailman puhtaimman ilman tuotteistamisesta ja käydään läpi maailman puhtaimman ilman lisäksi myös kahta muuta Tunturi-Lapin alueella käynnissä ollutta hanketta. Lähde:Yle