Mustikka kärsinyt hallaöistä – tänä suvena sitä kannattaa hakea aurinkoisiltä länsi- ja etelärinteiltä

Mustikan satoa on verottanut viime päivien kylmä sää. Se osui mustikan kukinnan aikaan ja osa kukista on paleltunut.

Mustikkaa haluavan kannattaa tänä kesänä välttää alavia hallanarkoja kasvupaikkoja. 
TIMO HYTÖNEN

Viime päivien kylmät säät sattuivat mustikan kannalta huonoon aikaan. Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa kukinta on päässyt vauhtiin ja hallanaroilla alueilla osa kukista on paleltunut.

Erityisesti Savossa viime viikon pakkaslukemat olivat kesäkuuksi melko korkeita, kertoo Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Rainer Peltola.

– Kukinnan ja pölytyksen onnistumisen kannalta eletään juuri nyt kriittisiä päiviä. Savossa on ollut kahden, kolmen tai jopa kuuden asteen yöpakkasia, hän toteaa.

Peltolan mukaan tarkka tieto siitä, miten mustikkasadon on käynyt, saadaan selville juhannuksen alla. Silloin Luke tekee raakilelaskennat eli pölytyksen onnistumisesta saadaan tietoa.

Ilman mustikoita ei jäädä ja marjoja kannattaa etsiä tänä kesänä vähemmän hallanaroilta alueilta, kuten esimerkiksi mäkimaastoista.

– Niinhän se on, että alavilla mailla hallan vaara. Tänä kesänä kannattaa välttää sellaisia maastoja ja etsiä mustikoita vähän ylempää ja lämpiltä paikoilta. Mäkien etelä- ja länsirinteet on hyviä paikkoja, Peltola vinkkaa.

Erikoistutkija Rainer Peltola arvioi mustikan kärsineen alkukesän kylmästä jaksosta, mutta mustikatta ei silti jäädä. 

Ahkera ja viitseliäs saa tänäkin kesänä marjansa,

– Kaikki mustikan kukat eivät samalla kasvupaikalla aukea yhtä aikaa. Osa kukista on jo pölyttynyt ja osa on vielä silmuina eli ei ole auennut, nämä eivät ole niin hallanarkoja, hän lohduttaa.

Kun kukinta on ohi, toivoo mustikanpoimija sopivasti myös kesäsateita. Ne paisuttavat marjat mehukkaiksi.

Vaikka kylmä alkukesä hieman hidastaa mustikan kypsymistä, sen aikataulu on lähes kesästä kesään sama.

– Ensimmäiset mustikat päästään keräämään Etelä-Suomessa heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Vaihtelua voi olla noin viikko, mutta kyllä se hämmästyttävällä tarkkuudella sinne aina osuu, Peltola toteaa.

Lähde MT