Loman vaikutus hyvinvointiin on lyhyt – lomaile oikein

Tärkeintä lomalla on lepo ja palautuminen, mutta myös arjen hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Työterveyslaitoksen psykologi kertoo, että harmistuminenkin lomalla on sallittua.Lomalla kaikkein tärkeintä on saada aikaa mieluisille ja tärkeille asioille. Arkistokuvassa mies rentoutuu Oulangan leirintäalueen rantasaunalla Kuusamossa.TONI JOUKANENJuhannuksen tienoo on suomalaisille tyypillinen ajankohta aloittaa kesäloma. Monelle loma keskellä kesää on myös vuoden pisin hengähdystauko töistä. Odotukset ovat usein sen mukaiset ja silloin voi harmittaa, jos kaikki ei menekään aivan suunnitelmien mukaan.Työterveyslaitoksen psykologi Anniina Virtanen antoi vinkkejä onnistuneeseen kesälomailuun Yle Radio Suomen haastattelussa.Virtasen mukaan ihanteelliseen lomaan sisältyy sopivassa suhteessa laiskottelua, oleilua ja rentoutumista, mutta myös mukavia lomasuunnitelmia ja itselle mieluisaa aktiivista tekemistä. Myös harmistumisille pitää antaa tilaa.Lomalla kaikkein tärkeintä on kuitenkin saada aikaa mieluisille ja tärkeille asioille. Erityisesti niille, joille ei riitä aikaa omassa arjessa.

Irrottaudu töistä

Palautumisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta todella tärkeää on päästä irrottautumaan töistä ja saada jotain aivan muuta ajateltavaa. Ihminen voi itse vaikuttaa siihen, missä määrin seuraa työhön liittyvää viestintää loman aikana.– Maltetaanko esimerkiksi pysyä poissa työsähköpostista tai muiden työviestien ääreltä? Jos on jatkuvasti kiinni työasioissa, loma ei kovinkaan usein ole palauttava, Virtanen neuvoo.

Muista levätä

Palautuminen tarkoittaa Virtasen mukaan työstä irrottautumisen lisäksi myös pelkkää lepoa. Kehon ja hermoston palautumisen näkökulmasta elimistö tarvitsee unta ja lepoa.

Myös aktiivisuus voi olla palautumista

Lepoon tärkeästi liittyvä asia on myös psykologinen palautuminen eli mielen palautuminen. Siihen liittyy Virtasen mukaan rentoutumisen lisäksi aktiivisempikin tekeminen tai harrastukset, jotka tarjoavat vastapainoa työlle.– Esimerkiksi tietotyöläiselle liikunta on usein todella hyvä palautumiskeino. Se kuormittaa eri voimavaroja kuin oman työn tekeminen.Jollekin toiselle mieluisa tekeminen voi olla uppoutumista kirjojen lukemiseen tai vaikkapa käyminen kulttuuritapahtumissa, Virtanen lisää.

Tee sopivasti lomasuunnitelmia

Virtanen kannustaa kuulostelemaan itseään siitä, mikä on sopiva määrä suunnitella lomaa ennalta. Suunnittelun pitäisi innostaa, mutta ei kuitenkaan kuormittaa liikaa.– Emmehän me tietenkään halua lähteä suorittamaan lomaa niin, että siellä on minuuttiaikataulu joka ikiselle päivälle.Virtasen mielestä mukavien suunnitelmien lisäksi on hyvä jättää samalla tilaa spontaanille olemiselle, mikä ei arjessa ole mahdollista.

Entä jos suunnitelmat menevät pieleen?

Loman aikana voi aina tapahtua yllättäviä asioita, joita ei pysty itse kontrolloimaan tai ennakoimaan. Yksityiselämässä voi mennä asioita pieleen, voi tulla sairastumisia, tai sääkin voi pilata etukäteen suunnitellun loman.– Silloin ensinnäkin täytyy antaa tilaa tunteille. Kyllä se saa harmittaa, jos joku odotettu suunnitelma ei toteudukaan.Virtanen neuvookin tekemään jo etukäteen vaihtoehtoisia suunnitelmia.– Jos yksi suunnitelma ei onnistukaan, voi kuitenkin tehdä jotain kivaa siinä tilalla.

Loman palauttava vaikutus haihtuu nopeasti

Useiden tutkimusten mukaan loman vaikutukset ihmisen hyvinvointiin haihtuvat jo muutamassa viikossa. Näin tapahtuu myös pidempien lomien kohdalla.– Tämä on ehkä tärkeä muistutus siitä, miten tärkeää on huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja palautumisestaan ihan siellä omassa arjessakin.Lomalla ei voi palautua varastoon.

Entä jos töihinpaluu stressaa?

Virtasen mielestä siinä ei ole mitään väärää, jos töihinpaluu vähän harmittaa ja tuntuu haikealta hyvän loman jälkeen.– Mutta jos olemme jo valmiiksi stressaantuneita töihin palatessa, niin se on ehkä merkki siitä, ettei palautuminen ole lomalla onnistunut. Tai sitten arjessa tai työoloissa on jotain kuormittavaa, mille olisi tärkeätä tehdä jotain.Lähde Yle.