Turkuun saapuu tänään harvinainen vieras: Kansainvälisiä risteilyaluksia saapuu Turkuun tänä vuonna vain kolme

Kauden ensimmäinen alus vieraili Turussa maanantaina. Seuraava, Bahaman lipun alla purjehtiva Bolette saapuu tänään ja lauantaina Marshallinsaarten lipun alla purjehtiva Seven Seas Splendor.

Maltan lipun alla purjehtiva Europa vieraili Turussa maanantaina. Kuva: Annika Schulman / Turun Satama
JOHANNA LEHTOLA
Turkuun saapuu tänä kesänä ennätyksellisen vähän kansainvälisiä risteilyaluksia.

Kauden ensimmäinen alus vieraili Turussa maanantaina. Seuraava Bahaman lipun alla purjehtiva Bolette saapuu tänään keskiviikkona ja lauantaina Turkuun saapuu Marshallinsaarten lipun alla purjehtiva Seven Seas Splendor.

Kolme tämän viikon vierailua ovat samalla kesän ainoat. Vähäinen risteilyalusmäärä johtuu Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

– Tämänvuotinen romahdus on selitettävissä Venäjän tilanteen kanssa. Monet varustamot ovat siirtäneet aluksensa muualle, muun muassa Välimerelle. Pietari on ollut Itämeren vetonaula ja muut ovat tulleet siinä sivussa. Nyt pitää keksiä Pietarin tilalle joku korvaava tuote, miten houkutellaan asiakkaita tänne, kertoo Turun Sataman kansainvälisten risteilyalusten markkinoinnista vastaava Annika Schulman.

Ensi kesän vierailijat tiedetään jo

Viime kesänä vierailuja tehtiin 21.

– Viime vuonna Pietari poistui risteilyohjelmista todella nopealla aikataululla, joten varustamot siirsivät aluksensa muihin satamiin ja Turku sai osansa ja teimme viime kesänä ennätyksen, Schulman sanoo.

Kilpailu risteilyalusten saamiseksi on kovaa ympäri Itämerta. Schulmanin mukaan Venäjän hyökkäyssodan jälkeen Itämeren satamat ovat tiivistäneet yhteistyötä.

– Kuulumme erilaisiin risteilyorganisaatioihin, joilta saamme markkinointitukea. Myös suomalaiset satamat ovat lähteneet yhdessä kehittämään asioita ja autamme toisiamme, koska olemme kaikki samassa tilanteessa, tarjontamme puolesta emme kilpaile keskenämme ja haluamme kaikki lisää risteilijöitä tänne.

Vuoden 2024 risteilyohjelmat alkavat olla jo valmiina.

– Turkuun on varattu kahdeksan risteilijää ensi kesäksi, lisäksi katsomme jo vuoden 2025 risteilyohjelmia. Esimerkiksi syksyllä matkustamme Saksan Hampuriin markkinoimaan risteilyvarustamoille Turkua kansainvälisille Seatrade-risteilymessuille, Schulman kertoo.

Lähde:Yle