Moni käyttää lämpöpumppuaan väärin – “Hölmöläisen hommaa”, toteaa asiantuntija

Vielä viime vuonna ilmalämpöpumppua sai vartoa jopa kuukausia, mutta nyt puhutaan viikoista. Asiakas voi tehdä hyviä diilejä, kun alan hurja kasvu rauhoittuu.

Henkilön kädessä ilmalämpöpumpun kaukosäädin ja taustalla näkyy ilmalämpöpumpun sisäyksikkö.
Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet viime vuosina, mutta niitä ei aina käytetä parhaalla mahdollisella tavalla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
KARLA KEMPAS

Lämpöpumppuja on myyty vain muutamassa vuodessa satoja tuhansia.

Laite yleistyy, mutta käyttäjiltä unohtuu välillä maalaisjärki, kertoo Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski. Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka tarjoaa suomalaisille muun muassa energianeuvontaa.

Suur-Uskin mukaan moni pitää lämpöpumppuaan päällä turhaan tai väärinä aikoina. Esimerkiksi viileänä kesäiltana ulkoilma viilentää kodin energiatehokkaammin kuin lämpöpumppu.

– Monet haluavat, että kone lämmittää yöllä ja jäähdyttää päivällä, mikä on hölmöläisen hommaa. Energiaa menee hukkaan, Suur-Uski sanoo.

Hikihelteissä tai liian viileässä ei kannata kärvistellä. Silti Suur-Uskin mukaan kodin lämpötila voi heilua muutamia asteita ilman, että asumisolot kärsivät dramaattisesti. Ajoituksen tärkeys korostui viime talvena, kun energian hinnat kallistuivat ja pörssisähkösopimukset yleistyivät.

Säädä ja seuraa

Toinen yleinen virhe lämpöpumpun käytössä on jättää käyttämättä sen säätömahdollisuuksia.

– Lämmityskaudessakin on erilaisia ulkolämpötiloja. Voi olla 25 astetta pakkasta tai 10 astetta plussaa. Asetukset eivät voi olla lähtökohtaisesti samat, Suur-Uski kertoo.

Kolmas yleinen moka lämpöpumppujen käytössä on laiminlyödä laitteen kunnon seuraamista ja huoltoja.

– Kodin laitteiden toimintaa seurataan muutenkin liian vähän. Laitteissa on hälyjä ja vikailmoituksia, mutta niitä ei jää odottamaan, vaan itsekin toimia aktiivisesti, Suur-Uski sanoo.

Jos laitetta käyttää liikaa, energiaa menee haaskuuseen, mikä näkyy myös turhan suurena sähkölaskuna. Jos taas pumpun hoitamista laiminlyö, laite tyypillisesti kuluu nopeammin kuin säntillisellä seurannalla.

Pumppuja paremmin saatavilla

Suomalaiset asiakkaat joutuivat viime vuonna odottamaan tilaamiaan lämpöpumppuja pitkään, sillä lämpöpumppujen kysyntä ampaisi ennätyksellisiin lukemiin energiakriisin vuoksi. Laitteista ja asentajista oli pulaa.

Kun viime vuonna esimerkiksi ilmalämpöpumppua joutui odottamaan jopa kuukausia, nyt puhutaan viikoista, arvioi Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

– Huippuvuoden jälkeen saattaa tulla hiljaisempi vuosi tai kaksi. Pystymme tänä vuonna paremmin palvelemaan asiakkaita, Hirvonen sanoo.

Hänen mukaansa pumpun saa lyhyemmällä varoajalla käyttöön ja on mahdollista, että pumppu irtoaa viime vuotta edullisemmalla hinnalla.

Lämpöpumppuja meni viime vuonna yhdistyksen mukaan kaupaksi miltei 200 000 kappaletta eli huomattavasti enemmän kuin sitä edellisenä vuonna. Lukuun sisältyy suosittujen ilmalämpöpumppujen lisäksi myös muita lämpöpumppuja.

 

– Pelot sähkön hinnan korotuksista kasvattivat kysyntää. Pian Venäjän hyökkäyksen jälkeen tarjouskyselyt tuplaantuivat, vaikka energian hinnoille ei ollut vielä tapahtunut mitään, Hirvonen sanoo.

Hän odottaa, että tänä vuonna ilmalämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myyntimäärät voivat vähentyä, mutta vesi-ilmalämpöpumppujen ja maalämpöpumppujen myyntimäärät jatkavat kasvuaan.

Kokonaisuudessaan pumppujen myyntimäärät pysyvät arviolta viime vuoden lukemissa. Yhdistys arvioi, että tämän vuosikymmenen aikana määrä kasvaa nykyisestä noin 1,5 miljoonasta kahteen miljoonaan.Lähde:Yle