Itä-Suomen vierasvenesatamissa eletään vuoden vilkkainta aikaa – sää vaikuttaa todella paljon päiväveneilyyn

Matkaveneilijät tekevät heinäkuussa jopa usean viikon reissuja ympäri Vuoksen vesistöä. Vierassatamissa saattaa olla parhaan lomasesongin aikana jopa ruuhkaa.

Kesäinen maisema Taipaleen vierasvenesatamassa Varkaudessa.
Taipaleen vierasvenesatamassa on nykyaikainen kahvila- ja huoltorakennus. Veneilijät voivat myös tankata aluksensa laiturissa. Kuva: Jussi Mikkonen / Taipaleen vierassatama
JUKKA ESKANEN

Vierasvenesatamissa ympäri Itä-Suomea eletään kesän vilkkainta aikaa.

Matkaveneilijöitä on eniten liikkeellä heinäkuussa, mutta kelit vaikuttavat selvästi päiväveneretkiin.

Taipaleen vierassatamassa Varkaudessa viime viikko oli kesän toistaiseksi vilkkain. Syväväyläkanavan kupeessa oleva satama on tuttu paikka monelle veneilijälle.

Taipaleen vierassataman satamaisäntä Jussi Mikkonen sanoo laitureissa yöpyneen parhaimmillaan 12 venettä.

Taipaleen vierassatamaan on palkattu kesätöihin viisi nuorta. Lisäksi on muutamia talkoolaisia. Veneilijät voivat lainata maksutta myös kaupunkipyöriä kauppareissulle.

Heinävedellä satamaa on uudistettu mittavasti. Veneilijöillä ja karavaanareilla on nyt entistä paremmat puitteet.

Satamakahvila-ravintola Kermacottan yrittäjä Anne Huoman sanoo, että veneitä on ollut liikkeellä viime kesää enemmän. Enimmillään Heinäveden satamassa on yöpynyt tänä kesänä kymmenkunta matkavenettä.

Joensuu ja Pielinen jäävät väliin monelta matkaveneilijältä

Matkaveneilijöitä on ollut liikkeellä vaihtelevasti myös muun muassa Rääkkylän Paksuniemen satamassa. Yrittäjät Tomi Helanne ja Jouni Honkanen harmittelevat sateista heinäkuun alkua.

Paksuniemessä vierasveneitä on käynyt tänä kesänä toistaiseksi takavuosia vähemmän.

Joensuussa Jokiasemaa yli 30 vuotta pyörittänyt Arto Romppanen on tyytyväinen menneeseen rokkiviikonloppuun. Iso tapahtuma toi myös vierasveneilijöitä Joensuuhun.

Romppasen mukaan kesäkuu oli varsin hiljainen eikä matkaveneitä ikinä tule Joensuuhun asti kovin runsaasti. Saimaalta katsottuna Joensuu, Koli ja Pielinen ovat melkoisen kaukana.

Myös sää vaikuttaa selvästi veneilijöiden päiväretki-intoon. Vierasvenemaksu vaihtelee satamasta ja palvelutasosta riippuen tyypillisesti kymmenestä noin kahteenkymmeneen euroon. Lisäksi sähköstä tulee lisähintaa. Lähde:Yle