Ranskan ympäriajon etapin isännöiminen on paikkakunnalle suuri, mutta kannattava ponnistus. Ekonomistien mukaan yksi Touriin investoitu euro tuo välittömästi kuuden euron tulot.
Välissä etappiajo piipahti naapurikunnan puolella aika-ajoa varten. Karavaani pysähtyi neljäksi päiväksi samaan paikkaan Saint-Gervais’n kunnanjohtaja Jean-Marie Peillexin mukaan ensimmäistä kertaa ikinä.
Tour on vieraillut Saint-Gervais’ssa aiemmin kolmesti: vuosina 1990, 1992 ja 2016.
Viimeisimmällä kerralla ympäriajon etappi päättyi Le Bettexiin nousuun samalla tapaa kuin viime sunnuntaina.
Peillex kertoo, että edellisen etappi-isännyyden jälkeen kunta on anonut järjestelyoikeuksia Tourin kisaorganisaatiolta Amaury Sport Organisationilta (Aso) joka vuosi.
Vuosittain kisan lähtö- ja maalipaikkoja on vaihtelevasti 25–35 sen mukaan, millainen reitti on.
Kisaorganisaatiolla on varaa valita joukosta sopivimmat, sillä kandidaatteja on vuosittain noin 300. Osa niistä hakee isännyyttä vuosittain, toiset harvemmin.
”Olemme hakeneet vuosittain, jotta pysymme Ason mielessä. Meidän on kuitenkin nöyrästi odotettava, että reitti tulee lähelle. Kilpailun järjestelyssä haetaan tasapainoa Ranskan eri osien välillä. Reitti päätetään urheilu edellä.”
”Kameroille on saatava kaunista kuvaa.”
KESKEISIN kriteeri isännyyden myöntämiselle on urheilullinen kiinnostavuus. Läheisten vuoret ovat siis Saint-Gervais’lle etu.
Toinen tärkeä valintaperuste on se, että paikkakunnalta on löydyttävä kokemusta suurten tapahtumien järjestämisestä ja taloudelliset mahdollisuudet ottaa kilpailu vastaan.
Saint-Gervais on tottunut isännöimään muitakin keskeisiä ranskalaisia etappiajoja kuten Critérium du Dauphinéeta ja Tour de l’Aveniria, joten valmiudet olivat olemassa.
Lisäksi onnistunut etappi vuoden 2016 Tourilta toimi käyntikorttina.
Tuolloin maaliviivan ylitti ensimmäisenä Ranskan Romain Bardet, joka oli tuona vuonna ainut ranskalaisvoittaja, mikä jätti kunnanjohtajan mukaan vielä astetta paremman tunnelman tapahtuman järjestelyistä.
Yhtenä valintakriteerinä on myös paikkakunnan kauneus ja houkuttelevuus matkailijoille.
”Kameroille on saatava kaunista kuvaa. Mont Blancin ympäristö on siihen sopivaa”, kertoo Saint-Gervais’n matkailutoimiston johtaja Didier Josephe, joka myös koordinoi Tourin järjestelyjä kaupungin osalta.
Käytännössä Saint-Gervais kilpailee siis isännyydestä muiden vastaavan kaltaisten vuoristopaikkakuntien kanssa, joilla on niin ikään kokemusta suurtapahtumista.
Tourin etapit työllistävät vajaat sata kaupungin työntekijää sekä parisensataa vapaaehtoista. Tämän päälle tulee vielä esimerkiksi poliisien ja santarmien työpanos.
KUN vuoden 2022 reitistä päätettiin, Ason toimitusjohtaja Christian Prudhomme vinkkasi Peillexille, että vuonna 2023 Saint-Gervais’lle on luvassa mieluisa yllätys.
Lopulta kunta sai järjestääkseen sekä etapin maaliintulon, lepopäivän, aika-ajon että etapin lähdön.
Suunnittelutyö alkoi reitin julkistamisesta viime vuoden lopulla, ja järjestelyjen tahti on kiihtynyt tapahtuman lähestyessä. Saint-Gervais saattoi ehdottaa Asolle reittien hienosäätöä.
Peillex esitti, että aika-ajo voitaisiin ajaa naapurikuntien puolella ja näin Passy sekä Combloux pääsivät isännöimään tiistaista Tourin etappia ilman omaa hakemusta.
”Asukkaat ovat olleet enimmäkseen tyytyväisiä”
Vaikka Saint-Gervais oli aiemmin isännöinyt etapin maaliintuloa, nyt uusia olivat lepopäivän ja lähdön järjestelyt.
Niitä kävivät kunnan kanssa läpi Ason lähtö- ja maalitiimit, joiden kanssa kunta teki katselmukset keväällä. Lepopäivän ohjelman kehittelykin vei aikansa.
Kunnanjohtaja kertoo, että Saint-Gervais’ssa on haluttu satsata etenkin liikenteen sujuvuuteen ja siisteyteen, sillä vuoden 1992 isännyydestä jäivät mieleen kisan jälkeensä jättämät roskat.
Peillex korostaa, että etenkin luonnon kannalta tärkeisiin paikkoihin ei haluta jättää kilpailusta mitään jälkiä.
Siispä Le Bettex’lle järjestettiin bajamajoja ja ylimääräisiä roskiksia sekä vapaaehtoisia, jotka keräsivät kaikki roskat alueelta iltakymmeneen mennessä.
Kunta on myös sulkenut teitä osin laajemmin kuin Ason kriteerit edellyttävät, jotta liikenne olisi mahdollisimman sujuvaa.
Paikallisten asukkaidenkin elämän sujuvuutta neljän kisapäivän aikana on ollut pakko miettiä, jotta esimerkiksi palokunta ja sairaanhuolto toimivat normaalisti. Asukkaiden tuki tapahtumalle on tärkeää.
”Asukkaat ovat olleet enimmäkseen tyytyväisiä”, Peillex sanoo.
ETAPPI-isännäksi ei pääse ilmaiseksi. Saint-Gervais’lle maaliintulo, lepopäivä ja lähtö maksoivat yhteensä 280 000 euroa.
Summan kuittasi Haute-Savoien eli Ylä-Savojin departementti, siis paikallishallinto.
Kunnan kontolle jäivät kulut esimerkiksi puhtaanapidosta, valokuituyhteyksien ja lehdistökeskuksen rakentamisesta sekä hiihtohissin liikennöinnistä Le Bettex’n huipulle.
Valtaosa Tourin vaatimista teiden uudelleenpäällystämisistä meni niin ikään departementin pussista. Kokonaisuutena kunnalle jäi kuluja arviolta 250 000 euroa.
”Se ei ole paljoa, koska isännöinti tuo meille 10–20 kertaa enemmän tuloja. Ekonomistit ovat laskeneet, että yksi Touriin investoitu euro tuo välittömästi kuuden euron tulot”, kertoo Josephe.
Käytännössä kiinnostus isäntäpaikkaa kohtaan alkaa nousta heti, kun reitti on julkistettu. Tallit ja pyöräilijät käyvät katsomassa etappien reittejä etukäteen ja media kertoo niistä.
Josephen mukaan turistien mielenkiinto säilyy koholla viitisen vuotta isännyyden jälkeen, joten etappi olisi hyvä saada kylään neljän tai viiden vuoden välein.
”Tour lisää huomiota, mutta paikkakunnalla on oltava tunnettuutta jo entuudestaan. Me olemme tehneet töitä pyöräturismin eteen jo 20 vuotta ja meiltä löytyy lajikulttuuria”, Peillex toteaa.
”Muita näin isoja urheilukilpailuja, jotka ovat katsojille ilmaisia, ei taida olla.”
RANSKAN ympäriajon tv-signaali lähetetään kilpailun aikana 190 maahan, joten Tour-paikkakuntien saama näkyvyys erittäin laajaa.
Le Bettex’n maalinousua katsoi Peillexin mukaan tänä vuonna ainakin yhdeksän miljoonaa ihmistä.
”Vuoden 2016 etapin jälkeen laskimme, että vastaava näkyvyys printtimediassa, tv:ssä, radiossa ja verkossa olisi maksanut meille 25 miljoonaa euroa”, Josephe kertoo.
Paikallinen majoituskapasiteetti on ollut täyteen buukattu, kun kisaorganisaatio, ajajat ja turistit ovat täyttäneet lähiseudun. Sunnuntain etapin maaliintuloa Le Bettex’llä seurasi Josephen mukaan 15 000 ihmistä, jotka olivat saapuneet paikalle jalkaisin.
Tämän lisäksi paikalla oli suuri määrä pyörällä tulleita sekä rinteeseen esimerkiksi asuntoautoilla majoittuneita. Noin 5 600 asukkaan hiihto- ja kylpylämatkailusta tunnetussa kunnassa on siis käynyt hulina.
”Olemme halunneet luoda kansanjuhlan, johon kaikki voivat osallistua, sillä kilpailu kulkee julkisessa tilassa. Muita näin isoja urheilukilpailuja, jotka ovat katsojille ilmaisia, ei taida olla.” Lähde:HS