Ateenan suosituin käyntikohde, Akropolis, jouduttiin sulkemaan kävijöiltä useiden tuntien ajaksi viime perjantaina. Kesäkuu oli Euroopan mittaushistorian kuumin. Valitettavasti tästä näyttää tulevan uusi normaali, johon on sopeuduttava.
Aivan erityisesti kärsivät kaupungit. Ranskassa sisämaassa sijaitseva miljoonakaupunki Lyon on jo niin pinteessä, että sen keskusta alkaa tyhjentyä. Kaupungit kestävät hellettä huonoimmin. Niistä tulee pätsejä, joista on pakko paeta luonnon helmaan. Pariisi tyhjenee aina asukkaistaan heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun.
Niin siinä vain näyttää käyvän, kuten jotkut viisaat ennustivat jo vuosikymmeniä sitten: Suomen rooliksi muodostuu olla Euroopan hellettä pakenevien reservaatti. Siihen olisi syytä valmistautua kiireen vilkkaa.
Jos hyvin käy, meistä tulee se, mitä Yhdysvalloissa on Mainen osavaltio. Amerikkalaisten suuret massat, etenkin eläkeläisjoukot, ryntäävät Floridaan, mutta vaativat ja varakkaimmat suuntaavat pohjoisen Maineen.
Siellä Atlantin rannikon miellyttävän lämpimässä, ei helteisessä osavaltiossa on muun muassa Bushien presidenttisuvun kesäpaikka Kennebunkport.
Sen tason hellepakolaiset vaativat ihan erilaista varustelu- ja palvelutasoa kuin mitä Suomella on tarjota. Meillähän matkailupalvelut on rakennettu aivan kuin olisimme massaturismimaa, keskitettyä, keskinkertaista ja tylsää, ja kaiken kukkuraksi turistinkin pitäisi suostua syömään huoltoasemilla.
Siitä huolimatta hintatasomme on kaukana etelän massaturistikohteista.
Jos emme halua Ruotsin ja Norjan vievän koko pottia, nyt olisi syytä panna ajattelussa aivan uusi vaihde päälle ja käydä ottamassa mallia Sveitsistä ja Itävallassa. Siellä alppi-ilmasta maksetaan maltaita tasokkaissa kylpylöissä ja luksusluokan alppimajoissa. Suomella on todistetusti maailman puhtain ilma, paljon tilaa ja upeita vesistöjä, mutta vaativalle turistille tuskin mitään.
Kaupunkeihin ei kukaan hellepakolainen halua tulla, eikä meidän laatikkokaupungeissamme sitä paitsi mitään houkuttelevaa olekaan. Meidän suuri valttimme on tila, joka muualta puuttuu.
Nyt on aika lopettaa sekä metropolivouhotus että valitus harvaan asutusta maasta ja kääntää se harva asutus eduksemme.
Onneksi meiltä jo löytyy siihen yksi onnistunut malli: Rantasalmella sijaitsevassa Järvisydämessä on osattu käyttää hyväksi puhdasta luontoa, kaunista järvimaisemaa, suomalaista eksotiikkaa ja mielikuvitusta – juuri niin tyylikkäällä ja laadukkaalla tavalla, että se houkuttelee vaativankin eurooppalaisen meille sieltä etelän sietämättömistä helteistä.Helena Petäjistö on toimittaja ja tietokirjailija. Lähde:MT