85-vuotias höyrylaiva s/s Ukkopekka risteilee edelleen – ”Teknistä elinaikaa vielä varmaan toiset 85 vuotta”

Merellä. Höyrylaiva s/s Ukkopekka liikennöi yhä Turusta käsin.KUVA: S/S UKKOPEKKA

Matkustajahöyrylaiva risteilee edelleen Turusta Saaristomerelle.

Tänä kesänä historiallinen höyrylaiva s/s Ukkopekka täytti 85 vuotta. Se on viimeinen matkustajahöyrylaiva Suomen merialueella ja koko maassa, joka tekee päivittäin reittiliikennettä, tiedottaa laivan omistajaperhe.

Matkustajahöyrylaiva s/s Ukkopekka risteilee edelleen Saaristomerellä. Laivan kotisatama on Turku ja sen laituripaikka on Aurajoessa Martinsillan vieressä.

Ukkopekka valmistui vuonna 1938 silloisen jäänmurtaja s/s Sisun piirrosten mukaan sovellettuna. Koneeksi asennettiin Itävallassa vuonna 1935 rakennettu trippel-höyrykone, jonka Hitler oli aikanaan tilannut sotalaivaansa.

Jäänkestävä. S/s Ukkopekka on jäävahvisteinen.KUVA: S/S UKKOPEKKA

Ukkopekan avulla on asennettu sukellusveneiden kuuntelulaitteita Suomenlahdelle ja Suursaaren lähistölle. Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton valvontakomissio otti sen hallintaansa ja valvoi sillä rannikkolinnakkeiden toimintaa. Tämän takia sitä ei luovutettu sotakorvauksena muiden sen ajan saaristohöyryjen tapaan.

Höyrylaivojen historiaa

Suomen ensimmäinen matkustajahöyrylaiva s/s Furst Menschikoff valmistui Turussa vuonna 1836. Sen pituus oli 35 metriä ja höyrykoneessa oli 90 hevosvoimaa.

Vuonna 1837 tämä siipiratasmatkustajalaiva aloitti liikenteen Tukholmaan saakka. Matkustajahöyrylaivoja tuli meri- sekä sisävesialueille pian kymmeniä lisää.

Höyrylaivojen valtakaudella 1900-luvulla Saaristomerellä toimi satoja höyrylaivoja ja varustamoita oli lähes 200. Höyrylaivat nopeuttivat matkantekoa ja muuttivat logistiikkaa. Ne kuljettivat tavaraa, eläimiä ja ihmisiä. Niiden avulla Suomeen houkuteltiin myös ulkomaalaisia turisteja, kuten Venäjän ylimystöä.

Historiaa. Matkustajahöyrylaivat eli valkokyljet olivat aikoinaan merkittävä tapa liikuttaa ihmisiä ja tavaroita Suomen vesillä. Kuvassa s/s Ukkopekka.KUVA: S/S UKKOPEKAN ARKISTO

1960-luvun lopulla matkustajahöyrylaivaliikenne Suomessa loppui hetkellisesti, kunnes Merenkulkulaitoksen omistama T/A Turku sai uuden nimen s/s Ukkopekka vuonna 1986 ja alkoi liikennöidä Turun saaristossa.

S/s Ukkopekan omistaa nykyään Pentti-Oskari Kankaan perhe, jolla alus on ollut 37-vuotta. Toiminnan aikana alus on kuljettanut yli puoli miljoonaa matkustajaa Naantaliin.

Laivan kapteenina jatkaa perheen poika Karioskari Ukkopekka Kangas, joka aikanaan antoi nimen alukselle.

Emerituskapteeni Kankaan mukaan höyrylaiva saatiin aikanaan Suomen valtiolta erittäin hyväkuntoisena. Sitä on huollettu hyvin, joten teknistä elinaikaa olisi varmaan vielä toiset 85 vuotta, Kangas arvioi tiedotteessa. Haasteena ovat kuitenkin kustannukset. Lähde:KL