Saariston matkailukesä on ollut vilkas – majoitusten varauksissa erikoinen piirre

Nauvon vierassatamassa on ollut heinäkuussa täyttä. Kansainvälisiä pyöräilijöitä on polkenut saariston rengastietä, mukana muun muassa brittejä ja sveitsiläisiä.

Moottorivenettä tankataan Nauvon vierasvenesatamassa.
Nauvon vierassatamassa on riittänyt kuhinaa varsinkin heinäkuussa. Arkistokuva kesältä 2022. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle
MINNA ROSVALL

Turun saaristossa on eletty vilkasta matkailukesää. Paikoin turisteja on ollut liikkeellä yhtä paljon kuin ennen koronavuosia.

Saariston rengastiellä on liikkunut kotimaisten turistien lisäksi runsaasti ulkomaalaisia vierailijoita muun muassa Saksasta, Brittein saarilta, Espanjasta ja Sveitsistä.

Örön linnakesaarella ja Naantalissa on huomattu, että matkailijat varaavat majoituksia aiempaa lyhyemmällä varoitusajalla.

– Joskus saatetaan soittaa kello 20 tai jopa 22 aikaan illalla huonetta seuraavaksi päiväksi. Tämä hämmästyttää, koska olemme näin kaukana saaristossa, kertoo yrittäjä Nina Liski-Tirkkonen Öröstä.

Örössä on pystytty jatkamaan sesonkia kesäkuukausien jälkeen. Erilaisia ryhmiä ja tapahtumia on luvassa lokakuuhun saakka. Örön saari on auki ympäri vuoden ja siellä on tavallisesti 25 000 matkailijaa vuosittain. Saari työllistää yli 50 henkeä sesonkiaikaan.

Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen kertoo, että matkailijoiden ostokäyttäytymiseen on tullut muutos. Hankintoja ja palveluja harkitaan aiempaa varovaisemmin. Monia huolestuttavat ehkä mahdollisesti talouteen vaikuttavat leikkaukset.

Nauvo on täyttynyt pyöristä ja veneistä

Matkailuasiamies Martti Nilsson Paraisten kaupungilta kertoo, että pyöräilijöiden määrät Saariston rengastiellä ovat olleet kasvussa viime vuosina, ja sama trendi näyttää jatkuvan.

– Välillä Nauvon keskustassa tuntuu olevan enemmän pyöriä kuin autoja. Turistineuvonnassa Nauvossa on käynyt 6 000 vierasta. Ulkomaalaisia turisteja on jopa neljäsosa turisteista eli saaristolla riittää kysyntää varsinkin Saksassa, Hollannissa, ja jopa Brittein saarilla. Espanjalaisia tuntuu kiinnostavan erityisesti vaellusmatkailu. Meillähän kulkee täällä Pyhän Olavin reitti, kertoo Nilsson.

Nauvon vierassatamassa on ollut enemmän matkailijoita kuin viime kesänä. Heinäkuussa noin 130–paikkainen satama on ollut välillä täyteen varattu.

Saariston pieni rengastie täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Kokonaisuudessaan Saariston rengasteille odotetaan tänä vuonna lähes 60 000 kävijää. Lähde:Yle