Nyt voit saada helpommin tämän monien tuhansien eurojen rahaedun – ”Tulee yhdellä napin painamisella”

Osa yhtiöistä on ottanut käyttöön keinon, jonka avulla niiden asiakkaat voivat saada helpommin kotitalousvähennyksen.

Verohallinto avasi tämän vuoden alussa rajapinnan, jonka kautta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykseen tarvittavat tiedot asiakkaidensa puolesta.

Verohallinnon rajapintakehitystä koordinoiva Mika Hyyrynen kertoo, että harva yritys on ottanut rajapinnan käyttöön.

”Ilmoituksia on tullut vähäinen määrä. Niitä toimittavat organisaatiot ovat laskettavissa yhden käden sormilla”, Hyyrynen kertoo Talouselämälle.

Hyyrysen mukaan Verohallinnossa toivottiin, että rajapinnan hyödyntäminen olisi lähtenyt nopeammin liikenteeseen yrityksissä.

”Toki ymmärrämme kuitenkin, että rajapinta pitää rakentaa taloushallinto-ohjelmistoon, joten varmaan organisaatioiden pitää vähän miettiä bisnestään.”

Hyyrynen uskoo kuitenkin, että uusia yrityksiä tulee lisää.

Verottajan mukaan yritys tarvitsee kotitalousvähennyksen tietojen ilmoittamiseen asiakkaalta samat tiedot kuin asiakas itse antaisi Verohallinnolle vähennystä hakiessaan.

Niihin kuuluu esimerkiksi se, onko työ tehty asiakkaan omassa tai esimerkiksi hänen vanhempiensa asunnossa ja onko kustannukset jaettu useamman henkilön kesken.

Siivouspalvelua ja kotiapua tuottava Kotirinki Oy kertoo avanneensa rajapinnan, jonka kautta kotitalousvähennykseen tarvittavat tiedot kulkeutuvat Kotiringiltä suoraan Verohallinnolle.

”Tämä tarkoittaa, että Kotiringin kotisiivous- tai kotiapupalveluiden käyttäjän ei tarvitse enää itse ilmoittaa mitään tietoja käyttämistään Kotiringin palveluista verottajalle. Kun asiakas on antanut luvan Kotiringille tietojen luovutukseen, kaikki tarvittava kulkeutuu suoraan Verohallinnon tietoon ja kotitalousvähennys tulee huomioitua automaattisesti”, Kotirinki kertoo verkkosivuillaan.

Normaalisti kotitalousvähennyksen tiedot voi ilmoittaa verokortille tai veroilmoitukseen. Verottajalle ilmoitetaan yrityksen laskun loppusumma sekä työn osuus maksetusta määrästä. Kuitit on säilytettävä, koska verottaja saattaa pyytää niitä myöhemmin tarkistettavaksi.

”Ei tarvitse tehdä mitään”

Kotiringin mukaan sen ”sopimusasiakkaan ei tarvitse tehdä itse enää mitään”.

”Kotitalousvähennys tulee siis hoidettua yhdellä lupanapin painamisella”, kertoo toimitusjohtaja Joni Lappalainen Kotiringin verkkosivuilla.

Kotitalousvähennystä voi saada tänä vuonna maksetusta työstä 3 500 euroa henkeä kohden, jos on teettänyt kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä tai luopunut öljylämmityksestä. Näiden töiden osalta verovähennystä voi saada 60 prosenttia työn osuudesta, kun ostaa työn yritykseltä.

Muiden remonttien kuin öljylämmityksestä luopumisen kohdalla kotitalousvähennys säilyy entisellään, eli 2 250 eurossa henkilöltä. Jos työn ostaa yritykseltä, kotitalousvähennystä voi saada 40 prosenttia remonttityöstä. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.Lähde:Te