Lapin matkailukesä on ollut kohtalainen – useilla matkailualueilla odotetaan ennätystalvea

Monissa matkailukohteissa varauskirjat ovat talven osalta jo täyttyneet. Rovaniemellä matkailutalvesta odotetaan ennätyksellistä ja Kemiin saapuu ensi talveksi toinenkin matkailujäänmurtaja.

Kemin matkailun leirintäalue.
Kemissä matkailijoita on majoittunut hotellien ohella myös leirintäalueella. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle
JENNI MEHTONEN

Levillä matkailukesä on ollut edellisiä kesiä rauhallisempi. Ihmisten rahankäyttö on ollut varovaista talouden muutoksen kourissa.

– Se näkyy hieman ja oli odotettavissa korkojen nousun ja inflaation myötä. Kokonaisuudessaan kesä on kuitenkin ollut ihan hyvä, kertoo Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen.

Kesän aikana Levin maastossa on polkenut runsaasti pyöräilijöitä ja kiinnostus tunturipyöräilyä kohtaan on edelleen kasvussa. Muun muassa Ylläs, Levi ja Saariselkä ovat maastopyöräilijöiden keskuudessa suosittuja kohteita.

– Kiinnostus tunturissa pyöräilyä kohtaan kasvaa koko ajan. Meillä oli tänä kesänä reilun viikon ajan erilaisia pyöräilytapahtumia.

Pesonen kertoo, että tulevana syksynä esimerkiksi Ruskamaraton tuo kävijöitä alueelle. Talven varaustilanteessa ollaan jo edellä viime vuodesta.

– Näyttää jo tässä vaiheessa, että talvesta tulee oikeinkin hyvä.

Lentojen karsiminen näkyy pohjoisimman Lapin matkailussa

Inari-Saariselkä -alueen matkailun, Lapland North Oy:n toimitusjohtaja Hanna Kouri kertoo olevansa kesän matkailijalukuihin suhteellisen tyytyväinen, kun ottaa huomioon, että lentoyhtiö Finnair on karsinut kesälentojen määrää. Lentojen vähyys ja alkukesän epävakainen sää vaikuttivat alueen matkailijamääriin.

– Ihmiset ottivat äkkilähtöjä etelään ja mökkejä oli vapaana. Yleinen taloustilanne on myös vaikuttanut, mutta siihen nähden on mennyt mukavasti.

Kansainväliset matkailijat ovat löytäneet hiljalleen takaisin Ylä-Lappiin. Kourin mukaan syksy näyttää varovaisen positiiviselta ja talvisesonkia on saatu aikaistettua joulukuun alkuun.

– Talvelle alkaa olla osittain täyttä, meille tulee sekä reittilentoja että tilauslentoja. Yrityksiltä on tullut positiivista viestiä, Kouri toteaa.

Kemiin saapuu toinen jäänmurtaja

Kemin matkailun osalta kesä on ollut sujunut positiivisesti. Kesä on ollut 30 prosenttia parempi kuin viime vuonna sekä majoituksen että ravintoloiden osalta, kertoo Kemin matkailun kaupallinen johtaja Jussi Kovaniemi.

– Matkailijoita alueelle on saapunut lähinnä kotimaasta, mutta lisäksi myös muun muassa Saksasta, Ruotsista ja Norjasta.

Kovaniemen mukaan Kemin karavaanarialueella on riittänyt kävijöitä ja viikoittain järjestettävät terassin ilmaiskeikat ovat keränneet ihmisiä.

– Kesällä hinnat ovat talvikautta edullisempia ja varauksia tehdään viime tingassa. Matkailijat saattavat varata majoituksen autossa verkkokaupasta.

Syksylle on tehty jo kokous- ja majoitusvarauksia. Talvi näyttää oikein hyvältä.

– Uskomme vahvasti, että palataan ennen koronaa edeltäneelle varausasteelle. Kun Rovaniemen majoitukset täyttyvät, niin varauksia siirtyy tänne.

Kemin talven majoitusvarauksista osa on jo niin täynnä, että isommille ryhmille on vaikea löytää tilaa.

Sampon lisäksi Kemiin saapuu ensi talveksi jäänmurtaja Arktis, josta kehitetään matkailijoille oma kiinnostava matkailutuote.

Rovaniemellä panostetaan etenkin kesämatkailun markkinointiin

Suuret sotaharjoitukset ovat vilkastuttaneet Rovaniemen matkailukesää touko-kesäkuussa. Sotaharjoitusten myötä majoitus- ja ravintolapalveluille on riittänyt kysyntää.

Rovaniemellä on panostettu kesämatkailun markkinointiin ja myös kansainväliseen tunnettavuuteen. Talvikaudella kaupunki täyttyy ulkomaisista turisteista. Alue on kansainvälisesti verrattuna pieni kohde ja se voi nostaa hintatason kotimaisten matkailijoiden ulottumattomiin.

– Tuleva talvikausi näyttää erittäin hyvältä, sanoo Visit Rovaniemen tuotepäällikkö Janne Pallari.

Rovaniemelle saapuu pääasiassa Euroopan kaupungeista 21 suoraa lentoa, mikä on ennätysmäärä.

– Valmistaudumme ennätystalvikauteen lentojen ja muidenkin mittareiden valossa. Yrityksillä on paljon valmistelua ja korona-ajasta on päästy jo yli tässä vaiheessa.

Myös syksyn osalta odotukset ovat Rovaniemellä korkealla. Lähde:Yle