Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies kertoo, että sopimus voi syntyä jo ennen sen allekirjoittamista fyysisin allekirjoituksin.
Suomen Vuokranantajat ry kertoo, että vuokrasopimuksissa voi olla useita sudenkuoppia, joista on syytä olla tietoinen.
Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä kertoo, että hereillä kannattaa olla jo sitovan sopimuksen solmimisessa.
Hän muistuttaa, että vuokra-asuntoa hakiessa sitova sopimus voi syntyä jo sähköposti- tai tekstiviestikeskustelussa tai jopa suullisesti asuntonäytöllä
”Usein virheellisesti luullaan, että sopimus syntyisi vasta fyysisin tai sähköisin allekirjoituksin, ja että ennen sitä vuokrauksesta voi milloin tahansa vetäytyä. Kun yhteisymmärrys vuokrauksesta ja sen ehdoista on syntynyt tavalla tai toisella, sopimuksesta irrottautuminen on mahdollista vain sopimalla siitä yhteisymmärryksessä tai lainmukaisin päättämiskeinoin”, Penttilä kertoo tiedotteessa.
Yleistynyt ehto
Ota myös huomioon, tarvitsetko asuntoa määräajaksi vai toistaiseksi. Penttilä sanoo, että määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia sovittuun ajankohtaan asti, eikä sitä voi päättää irtisanomalla. Toistaiseksi voimassaoleva sopimus päättyy, kun jompikumpi sen irtisanoo. Sopimus päättyy tällöin lain mukaisen irtisanomisajan kuluttua.
Penttilä kertoo myös, että toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin on yleistynyt ehto, jossa kerrotaan vuokrasopimuksen ensimmäisen irtisanomisajan alkavan vasta esimerkiksi vuoden päästä vuokrasuhteen alkamisesta. Siihen on myös usein liitetty sopimussakko.
Penttilä sanoo, että tämä ehto ei siis kategorisesti estä irtisanomista, mutta sanktioi sen.
”Jos siis sopimuksen irtisanoo ennen sopimukseen kirjattua ajankohtaa, joutuu maksamaan toiselle osapuolelle sovitun sopimussakon korvauksena vuokrasuhteen ennenaikaisesta päättämisestä”, Penttilä kertoo.
Tarkista myös nämä
Vuokrasopimuksesta on hyvä myös tarkistaa kaikki maksut, eli vuokran suuruus, mahdolliset erillismaksut ja vuokravakuuden suuruus. Myös näiden ehdot on hyvä tarkistaa, eli millä perusteilla kyseisiä maksua voidaan korottaa.
”Koska vuokranmaksu on vuokralaisen tärkein sopimusvelvoite, kannattaa tuplavarmistaa, ymmärtäväthän molemmat osapuolet nämä ehdot samalla tavalla. Epäselvät sanamuodot voivat johtaa ikäviin riitatilanteisiin”, Penttilä sanoo.
Penttilä neuvoo myös käymään sopimuksen kohta kohdalta läpi vuokranantajan kanssa ennen kuin sen allekirjoittaa.
”Asumisen järjestäminen on elämän tärkeimpiä asioita, ja siihen liittyvät epäselvyydet on syytä minimoida. Vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaakin käydä sopimus ehto ehdolta läpi ennen sen allekirjoittamista. Tähän käytetty aika maksaa itsensä ongelmatilanteessa varmasti takaisin”, Penttilä kertoo.Lähde:KL