Uusi risteilyreitti julki: Gotlanti avautuu suomalaismatkailijoille aivan uudella tavalla

Maarianhaminasta pääsee jatkossa säännöllisesti myös Itämeren suurimmalle saarelle Gotlantiin. Uusi reitti suuntaa Maarianhaminasta vanhaan hansakaupunki Visbyhyn ensi keväästä alkaen.

Gotlannin Visbyhyn pääsee ensi keväänä Maarianhaminan kautta säännöllisillä risteilyillä. 

SUOMALAISTEN mahdollisuudet matkustaa Itämeren suurimmalle saarelle Gotlantiin paranevat ensi keväästä alkaen. Ensi vuonna matkailijoiden on mahdollista päästä Gotlannin Visbyhyn myös Ahvenanmaan Maarianhaminasta.

Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses sanoo, että alustavien suunnitelmien mukaan uudella reitillä tullaan liikennöimään säännöllisesti ainakin kesä- ja lomakausina sekä luultavasti myös muulloin. Esimerkiksi talvisin Visbyhyn voisi mahdollisesti päästä harvennetulla aikataululla viikonloppuisin.

Aikatauluasiat tarkennetaan syksyn aikana.

Uusi reitti liittyy tiistaina julkistettuun yhteistyöuutiseen Viking Linen ja Gotlandsbolagetin välillä. Laivayhtiöt muodostavat yhteisyrityksen, joka tarjoaa risteilyjä Tukholmasta Maarianhaminan kautta Visbyhyn.

Hanses sanoo, että vielä tässä vaiheessa on epäselvää, miten aikataulut tullaan sovittamaan yhteen.

”On mahdollista, että (Turusta tai Helsingistä tulevalle) matkustajalle tulee Maarianhaminassa jonkinlainen odotusaika, mutta pohdimme tätä vielä.”

TÄLLÄ hetkellä suomalaiset ovat matkustaneet Visbyhyn yleisimmin joko lentäen, omalla veneellä, muutamilla tarjolla olleilla erikoisristeilyillä tai erityisesti Ruotsin kautta omalla autolla.

Yksi suosittu tapa on ollut matkustaa ruotsinlaivalla Tukholmaan ja ajaa noin 60 kilometrin päässä sijaitsevaan Nynäshamniin, josta matka on jatkunut lautalla Visbyhyn.

Uuden Maarianhaminan reitin on tarkoitus palvella jatkossa sekä risteily- että reittimatkustajia. Omaa autoa laivalle ei kuitenkaan voi ottaa mukaan, sillä reitillä liikennöinnin aloittavalla matkustaja-alus Birka Stockholmilla ei ole autopaikkoja. Vuonna 2003 valmistuneelle alukselle mahtuu 1 800 henkilöä ja siinä on 700 hyttiä.

Vaikka aikataulut, tarkempi reittisuunnitelma ja jopa matkan kesto Maarianhaminan ja Visbyn välillä on vielä auki, tarkoituksena on, että matkailija voi tutustua päivän ajan Visbyhyn jäämättä välttämättä kaupunkiin yöksi.

”Toki matkustaja voi jäädä Visbyhyn pidemmäksikin aikaa ja yhdistää matkansa sitten vaikka Gotlannin omiin laivoihin”, sanoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

BOIJER-SVAHNSTRÖMIN mukaan erityisesti ahvenanmaalaiset ovat innoissaan uudesta reitistä.

”Tämä on Ahvenanmaalla hyvä uutinen. Luontainen reitti toiselle saarelle on otettu innostuneesti vastaan, sillä saarelaiset sympatisoivat toinen toisiaan.”

Itämeren suurin saari, Ruotsiin kuuluva Gotlanti on suosittu turistikohde, jossa vierailee lähes miljoonaa matkailijaa vuosittain. Saaren pääkaupunki on vanha hansakaupunki Visby, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Gotlandsbolaget osti maaliskuussa 2023 M/S Birka Stockholmin 38 miljoonan euron kauppahinnalla. 50 prosenttia aluksesta ollaan nyt myymässä Viking Linelle 19 miljoonan euron hintaan.

Kaupan toteutuminen – ja sen myötä uuden yhteistyöyrityksen perustaminen ja Gotlannin risteilyjen käynnistyminen – edellyttää vielä Ruotsin kilpailuviraston hyväksyntää.

Lähde; HS