Turismi Viroon romahti – Tässä syy

Viron turismilla on kaksi suurta ongelmaa, ja kolmas on jo tulossa: veronkorotukset.

Tallinnan rantoja ja satamia muokataan ihmisystävällisempään kuosiin. Albert Truuvart

Kulunut vuosi on ollut haastava Viron turismille ja etenkin hotelleille. Matkustajamäärät Viroon eivät ole palanneet koronakriisiä edeltäneelle tasolle, ja hotelleissa ne ovat suorastaan romahtaneet.

Majoittujien määrä Viron majoituslaitoksissa ei ole kasvanut tänä vuonna lainkaan kun verrataan viime vuoteen ja suurimpana syynä siihen pidetään Viron rajua inflaatiota, eli hintojen nousua, joka on ryöstäytynyt pahimmillaan 25 prosentin vuosivauhtiin.

Iltalehden Tallinnassa tapaamat suomalaiset vakuuttavat kuitenkin, ettei hinnoilla ollut mitään vaikutusta heidän päätökseensä matkustaa Viroon. Kaikki suomalaiset kertoivat huomanneensa Viron hintojen nousseen viimeisen vuoden aikana, mutta eivät merkittävästi.

– Kyllä Tallinnassa saa rahaa kulumaan, jos haluaa. Söimme tänään argentiinalaisessa ravintolassa ja siellä maksoivat liharuuat yli 70 euroa. Me valitsimme edullisemmat vaihtoehdot ja maksoimme 20 euroa nuppia kohti, kertovat Seaport-hotelliin matkalla olevat Minna Kuivanen ja Satu Peltonen.

Kuivanen ja Peltonen ovat Tallinnassa ihastuksissaan. He kehuvat Tallinnan uutta arkkitehtuuria ja puistoja ja toivovat, että Suomeen saataisiin samanlaista.

Minna Kuivanen ja Satu Peltonen. Albert Truuvaart

Toisena Viron turismiin negatiivisesti vaikuttavana tekijänä pidetään Venäjän käynnistämää sotaa Ukrainassa — etenkin kauempaa kuten Aasiasta ja Yhdysvalloista katsottuna Viro kun sijaitsee liian lähellä sotatantereita.

Ensimmäistä kertaa Tallinnassa jo vuonna 1985 käynyt Pirkko Nenonen myöntää, että sodan alettua puolitoista vuotta sitten hän päätti, ettei tule Viroon ennen kuin sota loppuu.

– Mutta se meni ohi enkä pelkää enää kun huomasin, ettei sota vaikuta Suomeen. Sotauutisista on tullut jo osa arkipäivää, Nenonen kertoo Tallinnan satamassa.

Hilkka Tossavainen, Raimo Lämsä ja Pirkko Nenonen. Albert Truuvaart

Laskusuunnassa

Vaikka turismi ja matkailupalvelut on yksi Viron tärkeimpiä talouden osa-alueita, on se Viron hotellien ja ravintoloiden työnantajaliiton EHRL:n mukaan pyörinyt jo pitkään miinuksella. EHRL:n tietojen mukaan Viron koko turismisektorin viimeisen viiden vuoden kumulatiivinen, eli yhteenlaskettu, rahallinen tappio on 19 miljoonaa euroa.

Etenkin Tallinnassa hotellit ovat hätää kärsimässä, sillä kaupunkiin on tullut useita uusia suuria hotelleja samalla kun matkustajamäärät ovat vähentyneet merkittävästi. Viron tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden kesäkuussa Viron hotelleissa ja muissa majoituslaitoksissa yöpyi yhteensä 337 000 ihmistä, kun vuoden 2019 kesäkuussa vastaava määrä oli 407 000.

Samalla kun virolaisten yöpyjien määrä on neljässä vuodessa kasvanut, on ulkomaalaisten yöpyjien määrä suorastaan romahtanut. Kun kesäkuussa 2019 Virossa yöpyi 255 000 ulkomaista turistia, oli vastaava luku tämän vuoden kesäkuussa enää 163 000.

Pudotusta on peräti 36 prosenttia.

Prosenttiluvut ovat vastaavassa suuruusluokassa, kun tarkastellaan vuosien 2019 ja 2023 ensimmäisiä vuosipuoliskoja.

Myös virolaisten yöpyjien määrä Virossa on lähtenyt laskusuuntaan tämän vuoden aikana.

Suomi nousussa

Suomalaisten määrä Virossa ei ole romahtanut yhtä dramaattisesti kuin muiden ulkomaalaisten, sillä suomalaisten yöpyjien kohdalla alamäkeä on ollut neljässä vuodessa “vain” 13 prosentin verran. Suomalaisturistien määrä Viron majoituslaitoksissa myös on noussut viime vuodesta, kun tämän vuoden kesäkuussa suomalaisia yöpyi Virossa 17 prosenttia enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Viron tilastokeskuksen johtava analyytikko Helga Laurmaa antaa tarkat luvut suomalaisten yöpymisistä Virossa: vuoden 2019 kesäkuussa suomalaisia yöpyi Virossa 82 000, vuoden 2022 kesäkuussa 61 000, ja tämän vuoden kesäkuussa 71 000.

Yhteensä Viron majoituslaitoksissa oli kesäkuussa yhtä paljon yöpyjiä kuin vuosi sitten kesäkuussa. Visit Finlandin tietojen mukaan Suomen hotelleissa yöpyjien määrä sen sijaan nousi viime vuoden kesäkuusta varovasti kolmella prosentilla.

Suomessa majoittujia oli nyt kesäkuussa yhtä paljon kuin ennen koronakriisiä kesäkuussa vuonna 2019, vaikkakin ulkomaalaisten osuus on Suomessakin pienentynyt.

Virossa majoittujien määrä puolestaan oli kesäkuussa 17 prosenttia pienempi kuin kesäkuussa neljä vuotta sitten.

Stalkerin kuja Rotermannin korttelissa Tallinnassa. Albert Truuvaart

Viru tappiolla

Tallinnan “suomalaispyhätön” hotelli Virun johtaja Petri Schaaf kertoo Viron tilastokeskuksen lukemien vastaavan aika hyvin todellisuutta myös Virussa. Schaafin mukaan Viru on tänä vuonna kasvuvauhdissa ja suomalaisia yöpyjiä hotellissa on ollut suurin piirtein yhtä paljon kuin viime vuonna.

– Muut kansainväliset markkinat kuten Euroopan isot maat sekä Yhdysvallat ja Aasia sen sijaan ovat Tallinnassa erittäin heikot, Schaaf kertoo.

– Suhteessa kilpailijoihinsa Viru on kuitenkin pärjännyt tänä kesänä hyvin.

Virolainen uutisportaali Delfi kertoi aiemmin, että vaikka hotelli Virun liikevaihto nousi viime vuonna 225 prosenttia, teki se silti 3,9 miljoonan euron taloudellisen tappion. Tappioita tekivät myös Tallinnan muut hotellit, mutta eivät ihan samassa suuruusluokassa.

Etenkin Tartossa majoituslaitoksilla pyyhkii paremmin, sillä siellä yöpymiset eivät painotu yhtä selvästi kesäkauteen. Tartossa myös kilpailua on vähemmän ja hintataso on paikoin edullisempi.

Tallinnan keskustan tiet on myllätty auki ja katuremontit jatkuvat vielä pitkään. Albert Tuurvaart

Virallisissa tilastoissa ei ole mukana majoittumisia Airbnb-huoneistoihin ja vastaaviin “alustavaihtoehtoihin”, mutta vahvistusta Viron heikosti sujuvasta turismivuodesta saa myös Tallinnan satamalta. Sataman ensimmäistä vuosipuoliskoa koskevassa yhteenvedossa kerrotaan matkustajamäärän olleen ensimmäisellä vuosipuoliskolla 24 prosenttia pienempi kuin vastaavana aikana vuonna 2019.

Sataman tietojen mukaan Helsinki–Tallinna-reitin matkustajamäärä on noussut vuodessa 27 prosenttia, mutta on yhä 21 prosenttia jäljessä vuotta 2019.

Laivayhtiöistä Tallink kertoo matkustajamäärien kasvaneen Helsinki–Tallinna-reitillä viidellä prosentilla, kun tämän vuoden ensimmäistä puoliskoa vertaa vastaavaan aikaan viime vuonna.

Yksi Tallinnan nähtävyyksistä, Patarein vankila. Albert Truuvaart.

Veronkorotuksia

Koronakriisiä edeltäviin lukemiin päästäkseen Viron turismin on tehtävä rajusti töitä ja apuja se tarvitsee myös Viron valtiolta, joka voisi muokata turismisektorin toimintaedellytyksiä entistä paremmiksi. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että alan toimintaedellytykset jatkossa pikemminkin heikkenevät.

Viron hallitus on nimittäin päättänyt nostaa majoitusliiketoiminnan arvonlisäveron yhdeksästä prosentista 13 prosenttiin alkaen vuodesta 2025. Viron hotellien ja ravintoloiden työnantajaliiton EHRL:n hallituksen puheenjohtaja Ain Käpp sanoo, että Viron majoitusala on soutanut viimeiset kolme vuotta kriisistä toiseen ja että alvin korotus syö Viron turismin kilpailukykyä.

Suomessa majoitusliiketoiminnan arvonlisävero on 10 prosenttia.

– Arvonlisäveron korottaminen nostaa nostaa Viron hotellien kuluja ja voi sitä kautta nostaa hotellihuoneiden hintaa. Vastaavasti korkeammat huoneiden hinnat voivat panna turistit valitsemaan edullisempia matkakohteita, mikä vähentää turismia Viroon, Käpp toteaa.

Käpp muistuttaa, että turismi on Viron suurimpia vientialoja, joka on tuonut Virolle vuositasolla kaksi miljardia euroa, eli kymmenesosan Viron kaikista vientituloista.

Uusi Oslo

Viron hallitus on päättänyt nostaa myös alkoholiveroa. Alkoholiveroa korotetaan viisi prosenttia kunakin seuraavana kolmena vuotena, ja korotukset saattavat nostaa alkoholijuomien hintoja Virossa merkittävästikin.

Alkoholiveroa korottaessaan Viron hallitus ottaa suuren riskin, sillä Viron edelliset viinaveron korotukset johtivat suomalaisen matkailun hiipumiseen, mutta myös viinaralliin Virosta ja Suomesta Latviaan. Lopulta Viron oli vuonna 2019 pudotettava alkoholiveroa 25 prosentilla, jotta Suomi-turistit saataisiin takaisin ja viinaralli Latviaan päättyisi.

Lähellekään kaikki suomalaiset eivät matkusta Viroon halvan alkoholin takia. Viroon uskaltavat nykyään matkustaa Suomesta kokonaiset perheetkin, ja Iltalehti tapasikin yhden suomalaisperheen meren rannalla Tallinnan Noblessnerissa. Kaksilapsisen perheen isä Kimmo Pitkänen sanoo huomanneensa Viron hintatason nousseen, mutta sillä ei ollut vaikutusta hänen perheensä päätökseen matkustaa Tallinnaan.

– Koskaan ennen Tallinnassa ei ole ollut oikein mitään nähtävää, mutta tällä kertaa tein oikein listan niistä nähtävyyksistä, mitä haluamme nähdä tämän matkan aikana, hän sanoo.

– Sen lisäksi että Tallinnassa on nykyään nähtävyyksiä, Tallinna on myös länsimaalaistunut. Minulle nyky-Tallinna tuo mieleen Oslon.

Kimmo Pitkäsen vaimo Leko kehuu puolestaan Tallinnan avautumista merelle, mitä saatiin odottaa parikymmentä vuotta, mutta nyt se on toteutumassa. Noblessnerissakin uusia taloja on rakennettu merenrantaan.

Suomalaiset ovat yhä Viron ylivoimaisesti suurin turistikansallisuus, ja se näkyy myös majoitustilastoissa. Tämän vuoden kesäkuussa Virossa yöpyneistä ulkomaalaisista yli 40 prosenttia oli suomalaisia. Tilaston kakkosena, perin kaukana suomalaisten takana, ovat latvialaiset.

Lähde:IL