Lempääläläinen Pasi Laitinen on yksi jopa 200 000 suomalaisesta, joita kuluttaja­virastokaan ei pysty auttamaan – määrä­aikaisista sähkö­sopimuksista tuli kallis opetus asiakkaille

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan jopa 200 000 suomalaista on solminut kalliin määräaikaisen sopimuksen. Lempääläläinen Pasi Laitinen on yksi heistä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto vetoaa sähköyhtiöihin sopimusten irtisanomisen mahdollistamiseksi.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto arvioi, että kalliita määräaikaisia sähkösopimuksia on tehty jopa noin 200 000. Arvion mukaan suurelle osalle näistä kuluttajista tilanne on vaikea. 

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) lähetti keskiviikkona vetoomuksen sähköyhtiöille. Vetoomuksessa esitetään, että sähköyhtiöt antaisivat asiakkailleen mahdollisuuden irtisanoa määräaikainen sopimus kohtuullista sopimussakkoa vastaan.

Osa sähköyhtiöistä on KKV:n mukaan jo tullut asiakkaitaan vastaan erilaisilla järjestelyillä, osa ei.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto arvioi, että kalliita määräaikaisia sähkösopimuksia on tehty jopa noin 200 000. Arvion mukaan suurelle osalle näistä kuluttajista tilanne on vaikea.

Tiedotteessa kerrotaan, että kuluttajavalvoja (kuluttaja-asiamies) on neuvotellut sähkösopimusten kohtuullistamisesta Energiateollisuus ry:n ja Paikallisvoima ry:n kanssa. Kuluttajia laajasti hyödyttävään ratkaisuun ei kuitenkaan ole päästy.

Mikäli tilanteeseen ei löydy muuta ratkaisua, kohdennettua tukijärjestelmää tai lainsäädäntöä voisi mahdollisesti harkita. Yksi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi toimeentulotuen väliaikainen laajentaminen.

KKV katsoo, että kuluttajavalvoja voisi avustaa käräjäoikeudessa yksittäisiä kuluttajia sopimusten kohtuullistamiseksi. Arvio kuitenkin on, ettei ratkaisuista todennäköisesti saataisi yleisiä suuntaviivoja, joiden pohjalta muita sopimuksia voitaisiin jatkossa kohtuullistaa.

Voimassa vielä vuoden

Sähkönhintaa koskevaa keskustelua ja uutisointia on vuoden ajan seurannut tarkasti myös lempääläläinen Pasi Laitinen. Hän on yksi niistä, joita kallis, kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus koskettaa.

Aamulehti haastatteli Laitista helmikuussa 2023. Tällöin hän kertoi, ettei pääse sähköyhtiö Fortumin kanssa syksyllä 2022 solmimastaan määräaikaisesta sopimuksesta eroon millään muulla keinolla kuin maksamalla sopimussakon. Tämä ei ollut taloudellisesti kannattava vaihtoehto.

Sähkösopimuksessa kilowattitunnin hinta on 33,99 senttiä. Laitinen asuu kaukolämpöverkossa olevassa omakotitalossa, jonka sähkölasku oli tällä hinnalla viime vuoden marraskuun ja tämän vuoden tammikuun väliseltä ajalta 623,57 euroa.

Laitinen ei ole enää kevättalven jälkeen kysynyt mahdollisuutta päästä sopimuksesta eroon. Hän kertoo, että sopimusta on nyt jäljellä vuosi.

”Tällä hinnalla mennään vielä vuosi, mutta sopimuskauden jälkeen kartoitamme mahdollista sopimuskumppania uudelleen.”

Laitinen kertoo ymmärtävänsä hinnoittelussa myös sähköyhtiöitä, jotka ovat sitoutuneet pitkiin johdannaissopimuksiin ja hintoihin.

”Vaikka sopimukset ovat sopimuksia, pohdin kuitenkin, pitäisikö asiakasnäkökulmaa ottaa huomioon jollakin tavalla.”

Laitinen sanoo, että seuraavaa sopimusta katsoessa joustavuus ja asiakaspalveluhenkisyys korostuvat.

”Sähköyhtiöiden välillä hinnoittelussa ei ole kovinkaan suuria eroja, mutta jos nykyinen sähköyhtiö on hinnan perusteella muiden kanssa samalla viivalla, valinta saattaa olla toinen.”