Nämä venäläiset ökyautot pölyttyvät Helsinki-Vantaan lentokentän parkkihalleissa – nyt puhuu yksi autonomistajista

Helsinki-Vantaan lentoaseman parkkihalleihin on pysäköitynä alle sata venäläisissä rekisterikilvissä olevaa autoa.

Helsinki-Vantaalla on neljä parkkihallia ja kuvassa näkyvä ulkopysäköintialue P4. Yle vieraili lentoasemalla viikko sitten laskemassa autoja, joissa on venäläiset rekisterikilvet. Kuva: Miika Koskela / Yle
Miika Koskela ,Erkka Mikkonen , Jevgeni Bogdanov

Katumaastureita, urheiluautoja ja isoja farmareita. Ylellisiä venäläiskilvissä olevia ajoneuvoja seisoo lentoaseman parkkihalleissa miljoonien eurojen edestä.

Arvokkain ajoneuvo lienee Suomessa yli 300 000 euroa uutena maksava Mercedes Benz GLE 63s AMG, joka kiihtyy nollasta sataseen alle neljän sekunnin.

Vauhdikasta kyytiä saa myös yli 200 000 euron arvoisella Porschen Cayenne GTS:llä ja vain hiukan edullisemmalla BMW X7 M50d:llä. Joukossa on lisäksi useita yli sadan tuhannen euron hintaluokan Land Rovereita ja Lexuksia.

Pölykerroksesta päätellen osa autoista on ollut parkissa pitkään.

Suomi kielsi Venäjän rekistereissä olevien henkilöautojen maahantulon 16. syyskuuta EU:n komission suosituksen mukaisesti. Päätöksen tavoitteena on estää pakotteiden kiertäminen siten, että venäläiset vievät Suomen kautta hyödykkeitä kotimaahansa.

Omistajilla on puoli vuotta aikaa viedä autonsa pois maasta.

Venäläinen auto (Lexus) pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.
Venäläinen auto (Mersu) pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.
Venäläinen auto (Mersu) pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.
Venäläinen auto (Land Rover) pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.
Venäläinen auto (Tesla) pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.
Venäläinen auto (Porsche) pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.

Joku on viestittänyt poliitikkojen toiveen myös parkkihallissa seisovan Chevroletin omistajalle: sen likaiseen takaikkunaan on kirjoitettu isoin kirjaimin ”Go home” ja ”Slava Ukraini”.

Rekisterikilvet on peitetty kuvankäsittelyllä autojen omistajien yksityisyyden suojan vuoksi.

Helsinki–Vantaan lentoaseman pysäköintihalli P3A.
Pysäköinti P3-hallissa maksaa 79 euroa vuorokaudessa. Lisäpäivän saa kolmella eurolla. Kuva: Miika Koskela / Yle

Audi-kuski ei tiedä, milloin pääsee noutamaan autonsa

Yle tavoitti uudenkarhean Audi A4 Allroad Quattron parkkihalliin pysäköineen Valeri Kljukvinin. Hän vastaa ranskalaiseen puhelinnumeroonsa ja kertoo olevansa matkoilla Euroopassa. Hän antaa ymmärtää, että on hankkimassa EU-kansalaisuutta.

Kljukvin aikoo noutaa autonsa Helsinki-Vantaalta, mutta ei tiedä vielä milloin.

Vaikka hän oleileekin nyt EU-maissa, hän matkustaa säännöllisesti Venäjälle tapaamaan sukulaisiaan. Hän harmittelee sitä, että ei jatkossa voi ylittää rajaa omalla autollaan.

– On surullista, että tavalliset kansalaiset kärsivät näin paljon EU:n ja Venäjän välisistä ristiriidoista.

Kljukvin uskoo, että autojen tuontikielto ei kuitenkaan täysin pysäytä henkilöautojen rajaliikennettä.

– Aina voi ostaa auton, jossa on EU-rekisterikilpi.

Venäläinen auto (Audi) pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.
Valeri Kljukvin aikoo noutaa Audinsa lentokentältä, mutta ei tiedä vielä milloin pääsee sen tekemään. Kuva: Miika Koskela / Yle

Hylätyistä autoista tulee Vantaan kaupungin omaisuutta

Auton säilyttäminen Helsinki-Vantaalla ei ole aivan halpaa. Lähimpänä terminaalia sijaitsevissa P1-hallissa pysäköinti maksaa peräti 186 euroa viikolta ja P2-hallissakin 136 euroa.

Kyseisillä pysäköintialueilla venäläisten autoja on vain puolenkymmentä.

Valtaosa venäläisillä rekisterikilvillä varustetuista autoista on P3- tai P5-halleissa, joissa pysäköinti maksaa 79 euroa viikossa ja P5:ssa 88 euroa.

Yle laski autot viikko sitten. Yhteensä niitä oli 78.

Reilu vuosi sitten lentoasemalle oli pysäköity noin 1 400 venäläisomisteista autoa, kertoi Helsingin Sanomat tuolloin. Lehden mukaan useiden luksusautojen omistajat olivat pysäköintihetkellä matkoilla eri puolilla Eurooppaa.

Nyt niitä on vain 5 prosenttia vuoden takaisesta. Myös Iltalehti kertoi vastikään venäläisten autojen määrän vähentyneen kentällä radikaalisti.

Lukuisissa jäljelle jääneissä autoissa on pinnassaan arviolta viikkojen pölykerros. Muutamat näyttävät seisoneen jo kuukausia.

Venäläinen auto (Land Rover) pysäköitynä Helsinki–Vantaan lentoasemalla.
Tähän Chevrolet-autoon oli joku piirtänyt iskulauseet ”go home” eli ”painu kotiisi” ja ”slava Ukraini” eli ”kunnia Ukrainalle”. Kuva: Miika Koskela / Yle

Lentoasemayhtiö Finavia ei kommentoi, kuinka pitkään yksittäisten asiakkaiden autot hallissa seisovat. Yhtiön mukaan pysäköinnille ei ole aikarajaa.

– Jos ajaa auton vain puomille ja halliin, sen voi ajaa ulos milloin vain. Maksu tapahtuu lähtiessä. Meillä on autoja pysäköitynä viikkoja tai kuukausia. Emme tiedä, kuinka kauan kukin pysäköijä aikoo olla matkalla, sanoo parkkihalleista vastaava johtaja Jukka Isomäki Finaviasta.

Jos auto vaikuttaa hylätyltä, eikä Finavia saa sen omistajaan yhteyttä, Vantaan kaupungin pysäköinninvalvonta vie auton pois. Jos autoa ei lunasteta määräajassa, sen omistajuus siirtyy kaupungille.

Näin on käynyt aiemminkin. Iltalehti kertoi hiljattain lentokentälle hylätystä 700-sarjan BMW:stä, jonka kaupunki huutokauppasi, kun omistaja ei sitä noutanut.

Finavian Jukka Isomäen mukaan autoja hylätään lentoasemalle ani harvoin.

Jos venäläiskilvissä olevien autojen omistajat eivät kuitenkaan syystä tai toisesta saavu noutamaan ajoneuvojaan, Vantaan kaupunki voi kuitata miljoonaomaisuuden itselleen.Lähde:Yle