Virosta tuotu elementti teki Asuntomessutalon rakentamisesta helppoa

Alunperin suomalaisten kehittämä Panelo-paneeli koostuu kahdesta puulevystä, joiden väliin on pursotettu polyuretaania.

Esa Willberg pystytti yhdessä poikansa kanssa itselleen talon asuntomessuille. Kuva: Marja Seppälä

Loviisa

Suomen ensimmäinen Panelo-elementeistä koottu talo nousi Loviisan asuntomessualueelle Esa Willbergin pystyttämänä.

Elementti valmitetaan ruiskuttamalla normaalin valmiiksi levytetyn puurunkoisen elementin sisään polyuretaania, joka täyttää tiiviisti kaikki elementin sisällä olevat tyhjät tilat.

Yleensä elementit ovat toisella puolelta vaneria ja toisella osb-levyä. Sisäpinnoissa voidaan käyttää myös ristiin liimattua clt-levyä.

Lämpöeristyksenä käytetty polyuretaani tartuttaa levyt toisiinsa ja jäykistää paneelin kasaan. Wilbergin mukaan rakenteesta tulee moninkertaisesti vahvempi verrattuna villa- ja puurunkorakenteeseen.

”Alapohjassa on kivikuitulevy alapinnassa. Se suojaa mahdolliselta kosteudelta”, Willberg kertoo.

Willbergin oma yritys Optirak Oy maahantuo Panelo-paneeleita Virosta. Tehdas sijaitsee Tallinnan lähellä.

”Panelo-elementit on kehitetty suomalais-virolaisena yhteistyönä. Elementtejä on valmistettu jo neljä vuotta ja niitä on toimitettu useisiin Euroopan maihin ja jopa Austraaliaan asti”, Willberg kertoo.

Wilbergin kokemuksen mukaan talon rakentaminen elementeistä oli helppoa. Materiaali on niin kevyttä, että kuljettaminen oli helppoa, kun tehtaalta oli tilattu piirrustusten mukaan sopivat palat.

”Tottakai elementti maksaa jonkin verran, mutta työssä vastaavasti säästää, kun tämä on niin helppo kasata”, Willberg sanoo. Itse hän tosin pystytti talonsa yhdessä poikansa kanssa, koska ammattiosaamista oli omasta takaa.

Verrattuna hirteen materiaalikustannukset ovat kuitenkin vähäisemmät. Hengittävyydeltään materiaali on Willbergin mukaan lähes yhtä hyvää, vaikka polyuretaani onkin muovia.

”Tästä näkee, että solurakenne on vähän rikkoutunut. Sen takia tämä on läpihengittävä”, Willberg sanoo elementin palasta käännellen.

Panelo-paneeli koostuu kahdesta puulevystä, joiden väliin on pursotettu polyuretaania.
Panelo-paneeli koostuu kahdesta puulevystä, joiden väliin on pursotettu polyuretaania. Kuva: Jutta Mykrä
Lähde: MT.