Ennätyspitkistä raakapuujunista hyviä kokemuksia Pohjanmaalla – nyt VR Transpoint haluaa laajentaa kuljetukset Kaakkois-Suomeen

VR Transpoint on kuljettanut alkuvuodesta lähtien puutavaraa yli 600-metrisillä tavarajunilla Ylivieskasta UPM:n tehtaille Pietarsaareen. VR on valmis ulottamaan kuljetuksia uusille reiteille.

VR:llä on tarjolla puutavaran kuljetuksiin entistä pidempiä junia. Alkuvuodesta yli 600-metriset junat alkoivat kuljettaa puutavaraa Ylivieskasta Pietarsaareen. Kuvituskuva. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

UPM ja VR esittelivät alkuvuodesta, kuinka kuljetuksia pystytään tehostamaan tavarajunilla, joissa on viisi vaunua enemmän kuin perinteisissä raakapuujunissa.

Tuolloin UPM:n Pietarsaaren tehtaitten ja Ylivieskan alueen lastauspaikkojen välisissä kuljetuksissa otettiin käyttöön 620 metriä pitkä tavarajuna.

Sen 30 vaunussa pystyy kuljettamaan viidenneksen enemmän puutavaraa kuin perinteisissä junakuljetuksissa. Juna liikkuu sähköveturin vetämänä.

Tarve pitkille junille syntyi, kun raakapuun tuonti Venäjältä tyrehtyi alkuvuodesta. Tehtaat käyttävät nyt suomalaista puuta.

Lisää puuta kiskoille

Raakapuujunat ovat kulkeneet Pohjanmaan radalla säännöllisesti nyt puoli vuotta. VR Transpointin kaupallinen johtaja Joni Lehtonen kertoo, että kuljetukset ovat sujuneet jopa niin hyvin, että niiden määrää haluttaisiin kasvattaa.

Raakapuuvaunut ovat kulkeneet lastaus- ja purkuaseman väliä kolmesti viikossa. VR olisi valmis lisäämään kertoja neljään viikossa.

Sen mahdollistaisi pohjoisessa tehtävä lastausasemien uudistus. Vanhanmallisilla lastausasemilla raiteiden pituus ja tilapula rajoittavat tällä hetkellä junakoon kasvattamista.

– Kun Oulaisten ja Haapajärven lastausasemat valmistuvat ensi vuoden alkupuolella, junat voisivat kiertää väliä nykyistä useammin, nykyisen kolmen sijasta neljä kertaa viikossa, visioi Lehtonen.

VR Transpoint suunnittelee lisäksi 30 raakapuuvaunun tavarajunille koeajoa myös muualla Suomessa. Syksyn mittaan niillä kokeillaan raakapuun kuljetusta Kainuusta Kaakkois-Suomen metsäteollisuudelle.

– Tarkoitus on laajentaa pitkiä junia muillekin yhteysväleille. Meillä on kapasiteettia kasvattaa raakapuukuljetuksia nykyisestä, summaa Joni Lehtonen.

Pitkillä junilla on kuljetettu puuta Kainuun alueelta myös Pietarsaareen.

Puutavaramäärän kasvattamisen lisäksi uudessa mallissa on hiottu myös lastaamisen ja purkamisen tekniikkaa. UPM:n tehtailla pystytään tyhjentämään yksi vaunu jopa kolmessa minuutissa.

Nopeutta tuo myös kuljetusten pendelimalli. Siinä sama vaunukalusto kiertää nopealla aikataululla lastaus- ja purkupaikan väliä, mikä tuo tehokkuutta.

Puutavaramäärä on riittävä

UPM Metsän pohjoisen alueen aluejohtaja Jari Engström kommentoi, että helmikuussa aloitettuihin pitkien junien puutavarakuljetuksiin ollaan UPM:llä Pietarsaaressa ehdottoman tyytyväisiä. Muun muassa niiden ansiosta raaka-ainetta liikkuu raiteilla aiempaa enemmän.

Tuotantoon tulevan puutavaran määrää ei kuitenkaan lähiaikoina ole tarvetta kasvattaa.

– Varmasti lisäämisen tarvetta tulee joskus olemaan, mutta tällä hetkellä puutavaramäärä on riittävä, sanoo Engström.

Suomen metsäteollisuutta rasittavat tällä hetkellä kysynnän hiipuminen ja kustannusten nousu. Paperin, kartongin ja sellun kulutus on Pellervon taloustutkimuksen mukaan laskussa.

3.10. kello 9.30 kuvatekstiin on korjattu junan pituus. Se on yli 600 metriä, ei yli 300 metriä.

Lähde; Yle.