Kittilässä rikki tämän syksyn pakkasennätys – Lappiin on luvassa lumisateita ja surkeaa ajokeliä

Tulevina päivinä pakkasennätyksiä tuskin tehdään ja luvassa on lumi- ja räntäsateita.

Kittilän Levillä on päästy lumettamaan selvästi normaalia aiemmin. Lumitykit pauhasivat jo tiistaina, kun normaalisti lumettamaan päästään vasta kuun jälkipuoliskolla. Rinne- ja hiihtokausi avattiin säilölumen turvin jo viime viikolla. Kuva: Kati Rantala / Yle

Alkuviikko on ollut suuressa osassa Lappia kylmä ja aurinkoinen. Kittilässä mitattiin keskiviikon vastaisena yönä kuluvan syksyn toistaiseksi kylmin lukema -13,6 astetta.

Pakkasennätykset siirtyvät hetkeksi sivuun, sillä Lappiin on lähipäiville luvassa lauhaa säätä ja lumisateita.

– Lännestä saapuu sateita, jotka Lapissa voivat tulla lumena. Keskiviikkona ja torstaina lämpötila pysyttelee nollan molemmin puolin eli luvassa voi olla sekä lumi- että räntäsateita, Ylen meteorologi Anssi Vähämäki kertoo.

Auton ratissa on syytä varautua huonoon ajokeliin, jota povataan koko Lappiin, Pohjois-Lappia lukuunottamatta. Eteläisimmässä Lapissa ajokeli voi iltaa kohden olla jopa erittäin huono. Myös torstai jatkuu sateisena ja kelivaroitukset pysyvät voimassa.

– Perjantaita kohden sateet väistyvät, mutta näyttäisi, että viikonlopuksi luvassa on uusia sateita, Vähämäki ennustaa.

Lokakuun kaikkien aikojen pakkasennätys on -31,8 astetta, ja se mitattiin Sodankylässä 25.10.1968.

Syyslomaviikolle lauhaa

Tuleva viikko on koulujen syyslomaviikko koko Suomessa, mutta Lapin lomasää on vielä pääosin arvoitus meteorologille itselleenkin.

– Alustavasti näyttäisi siltä, että lämpötilat liikkuvat nollan molemmin puolin, mutta sateista on vielä liian aikaista ennustaa mitään. Vielä ei sääkartoilla näy ensi viikolle sadealueita, Vähämäki summaa.

Lähde: Yle.