Tuotanto alkaa Pietarsaaressa, minne investoi ruotsalainen Habit Factory. Yhtiön tavoitteena on työllistää 150 työntekijää.
Sam Stenberg ja Michael Pettersson uskovat, että kotimainen nikotiinipussien valmistus voi lopettaa nuuskan laittoman tuonnin Ruotsista. Kuva: Ida-Maria Björkqvist / Yle
Nikotiinipussien valmistus alkaa Suomessa ensimmäisenä Pohjanmaalla Pietarsaaressa. Kaupunkiin investoi ruotsalainen Habit Factory.
– Tuskin jäämme viimeiseksi, sanoo Habit Factoryn Suomen johtaja Sam Stenberg.
Yhtiön tavoitteena on, että tuotanto alkaisi ensi keväänä. Aluksi vuosituotannoksi kaavaillaan 40 miljoonaa annosta.
Pitkän tähtäimen tavoitteena on lisätä tuotantolinjoja vähitellen kahdeksaan niin, että vuosituotanto kasvaisi 320 miljoonaan annokseen.
Lainsäädäntö asiassa tulee jälkijunassa. Stenberg sanoo yhtiön olleen yhteydessä eri viranomaisiin ja tekevän varmuuden vuoksi niin korkeaa standardia, että se kattaa sekä elintarvike- että tupakkalainsäädännön vaatimukset.
Työntekijöiden rekrytonti alkaa jo lokakuussa. Ensimmäisessä vaiheessa rekrytoidaan 30 työntekijää. Myöhemmin on tarkoitus kasvattaa työntekijämäärä 150:een.
– Uskon, että rekrytoimme Pietarsaaren seudulta. Vaikka heillä ei olisi teollisuuskokemusta, niin Ruotsin tuotantolinjoilta saamme väkeä opastamaan, sanoo Stenberg.
Pietarsaarella pitkät perinteet
Nimensä alun Strengbergs Habit Factory lainaa Pietarsaaren pitkästä tupakkahistoriasta.
Strengbergin tupakkatehdas oli yksi maailman ensimmäisistä, nyt nikotiinipussien valmistuksessa se on Suomen ensimmäinen.
– Strengberg on yhtä kuin Pietarsaari. Tarinan paluu ja jatko on kaupungille tärkeää, sanoo hankkeen toinen vetäjä Michael Pettersson.
Pettersson on työskennellyt tupakkatuotteiden parissa Euroopassa ja maailmalla yli 20 vuoden ajan.
– Isoisäni oli töissä Strengbergillä koko elämänsä. Olen iloinen, että nyt saimme uuden työllistämismahdollisuuden ja suomalaiset kuluttajat voivat ostaa Suomessa valmistettuja tuotteita, sanoo Michael Pettersson.
Pietarsaaressa toimi Strengbergin tupakkatehdas vuosina 1762–1998. Suurimmillaan sen markkinaosuus Suomen tuotannosta oli 38 prosenttia, vuonna 1935.
Lähde: Yle.