Met­sä­hal­li­tus huo­lis­saan liian ke­peäs­ti va­rus­tau­tu­neis­ta ret­kei­li­jöis­tä – ”Ke­sä­ma­kuu­pus­sit ja joen­yli­tyk­set kan­nat­taa nyt jo unoh­taa”

Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa, että kesämakuupussien aika on ohi.

– Tietoon tulee tähän aikaan vuodesta säännöllisesti retkeilijöitä, jotka ovat tulleet talvisen sään yllättämiksi maastossa. Kesämakuupussit ja joenylitykset kannattaa nyt jo unohtaa, Metsähallitus kertoo tiedotteessaan.

Urho Kekkosen kansallispuistossa erityisesti jokien ylitykset voivat olla tähän vuodenaikaan vaarallisia.

– Kun on paljon pakkasta yöllä, joen pohja voi jäätyä. Pakkasen seurauksena virtaavan veden pohjalla voi olla peilijää. Ylittäjä voi helposti liukastua, kaatua veteen ja kastua keskellä erämaata. Turvallisuussyistä olemme jo poistaneet Urho Kekkosen kansallispuiston alueelta jokien ylitystä helpottavat köysivaijerit tältä kaudelta, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo tiedotteessa.

Monet retkeilijät lähtevät vaellukselle kesävarusteissa, vaikka säätiedot lupaavat lunta ja pakkasta.

– Kannattaa olosuhteiden mukaan olla valmis muuttamaan omaa vaellusreittiä. Lämpimällä kotisohvalla suunniteltu reitti ei välttämättä lokakuisessa erämaassa toimi, jos on kylmää ja kelit talviset, Tuovinen sanoo.

Esimerkiksi suositulla Hetta–Pallas-vaellusreitillä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa retkeilijät ovat päässeet tekemään tänä syksynä matkaa jo kainaloa myöden lumessa.

Metsähallitus muistuttaa, että retkelle kannattaa ottaa mukaan aina lämmintä vaatetta, paperinen kartta ja taskulamppu.

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa kansallispuistojen retkeilyreiteistä ja kansallispuistojen hoidosta Suomessa.

Lähde: Lapin Kanssa.