Uudenlaisten pullonkorkkien pitkä testaus on nyt takana juomatehtaalla Keravalla – ”Tämä oli helpoin avata ja sulkea”

”Testasimme useampia ja päädyimme korkkimalliin, jota käytetään Coca-Colan pulloissa myös useissa muissa Euroopan maissa”, kertoo Sinebrychoffin hankintapäällikkö Petri Selenius. Kuvassa prototyyppi viime syksyltä. Sinebrychoffuvassa prototyyppi viime syksyltä. SinebrychoffCoca-Cola Suomi ja Sinebrychoff pilotoivat uusia saranakorkkeja.Saranakorkkien tulo markkinoille vauhdittuu nyt pitkän suunnitteluvaiheen jälleen.Coca-Cola Suomi ja Sinebrychoff pilotoivat uusia saranakorkkeja Fanta-pulloissa.Asiasta kertoi Coca-Cola Suomi tiedotteessaan keskiviikkona.Sinebrychoffin juomatehtaalla Keravalla on varauduttu jo pitkään lakimuutokseen, joka tietää nyt isoa muutosta muovista valmistettujen virvoitusjuomapullojen korkkeihin.Sinebrychoffin tehtaalla muutos koskee noin 200 miljoonaa kierrekorkkia vuosittain.
Coca-Cola Suomi ja Sinebrychoff ottavat uuden korkin ensimmäisenä käyttöön puolen litran appelsiini-Fanta-pulloissa. Muut juomamerkit siirtyvät uuden korkin käyttöön ennen kesää 2024. Sinebrychoff
Saranakorkin avulla varmistetaan, ettei mikään osa muovipullosta päädy pullonkierrätysjärjestelmän ulkopuolelle.Avaamisen jälkeen korkki ei irtoa pullosta, ja käytön jälkeen pullo tulee palauttaa korkkeineen palautuspisteeseen.Uusi korkki otetaan ensimmäisenä käyttöön puolen litran appelsiini-Fanta-pulloissa. Muut juomamerkit siirtyvät uuden korkin käyttöön ennen kesää 2024.– Suomalaiset ovat tunnetusti ahkeria pullopalauttajia, ja uudet korkit tekevät tästä järjestelmästä entistä paremman, toteaa tiedotteessa Suomen Coca-Colan yhteiskunta- ja vastuullisuuspäällikkö Théa Natri.– On hienoa, jos kuluttajat opettelevat käyttämään uusia saranakorkkeja repimättä niitä irti ja palauttavat pullon korkkeineen kierrätettäväksi.Natri arvelee, että alussa korkki varmasti tuntuu vieraalta, mutta siihen tottuu alan siirtyessä vähitellen kokonaan käyttämään vastaavanlaisia korkkeja.– Siten myös vähennämme yhteisvoimin muoviroskaa ja pidämme kertaalleen valmistetun muovin kierrossa, Natri toteaa tiedotteessa.
Sinebrychoffin juomatehtaalla. Sinebrychoff
Uusissa saranakorkkipulloissa korkki on kiinni pullon kaularenkaassa pienellä muovisaranalla.Saranakorkki on helppo avata ja sulkea, vaikka sen käyttö vaatiikin alussa pientä totuttelua.Saranakorkki kierretään auki nykyisten kierrekorkkien tavoin. Avaamisen jälkeen korkki pysyy saranakohdasta kiinni pullon kaularenkaassa, josta korkki käännetään saranamaisesti sivuun.Korkin voi edelleen sulkea ja avata ilman rajoituksia, mutta sitä ei pidä irrottaa pullosta.Saranakorkkipullot palautetaan kaupan pullonpalautusautomaattiin korkkeineen.EU:n kertakäyttömuoveja koskeva direktiivi edellyttää, etteivät Euroopassa myytävien kierrätysmuovipullojen muoviset korkit enää irtoa juomapakkauksista, vaan ne palautetaan pullojen mukana kierrätykseen.Direktiivi koskee kesään 2024 mennessä kaikkia Suomessa käytössä olevia pantillisia muovipulloja.Saranakorkkien käyttöönottoon on mennyt useampi vuosi, kertoo Sinebrychoffin hankintapäällikkö Petri Selenius.Direktiivin hyväksymisen jälkeen kesti jonkin aikaa, ennen kuin korkkivalmistajilla oli tarjota direktiivin mukaisia korkkeja.– Testasimme useampia ja päädyimme korkkimalliin, jota käytetään Coca-Colan pulloissa myös useissa muissa Euroopan maissa, Selenius kertoo.Korkki oli testatuista selkeästi helpoin avata ja sulkea, ja korkin saa hyvin lukittua pullon sivulle.– Korkki toimii moitteettomasti tuotantolinjoillamme ja logistisessa ketjussa.Coca-Cola Suomi kertoo tiedotteessaan, että kun kertakäyttömuoveja koskeva direktiivi vahvistettiin EU:ssa, ei markkinoilla ollut yhtään direktiivin edellyttämiä hiilihapollisiin juomiin sopivaa korkkiratkaisua.Korkkeja on tutkittu Coca-Colan pakkausratkaisujen tuotekehityslaboratoriossa Brysselissä Belgiassa.Sillä haluttiin varmistaa, että ne täyttävät mahdollisimman hyvin EU:n vaatimusten ohella yhtiön laatustandardit korkkien käyttömukavuuden, hygienian ja turvallisuuden osalta.Coca-Colan ensimmäiset saranakorkilliset pullot lanseerattiin Saksassa vuoden 2022 alussa.Sen jälkeen yhtiön juomien pulloissa on eri puolilla Eurooppaa käytetty jo useita satoja miljoonia saranakorkkeja.Lähde; ESS.