Talvi yllätti hesalaisen turistin – syysloma muuttui talvilomaksi runsaan lumen takia Saariselällä

Helsinkiläinen Hannu Nieminen oli varautunut patikoimaan syyslomallaan lähilaavulle makkaranpaistoon ja nauttimaan Saariselän luonnosta ja rauhasta. Nyt hän päätti vuokrata sukset ja lähti hiihtämään.

Tämän ikkunan alla on tämän verran lunta yleensä vasta kevättalvella Kuva: Jarmo Siivikko / Yle
Jarmo Siivikko   

Hannu Niemiselle ei ollut ongelma vaihtaa moodia, hän viettää Saariselällä vain pitkän viikonlopun torstaista sunnuntaihin. Ohjelmaa riittää.

– Talvi yllätti helsinkiläisen, mutta olihan se mahtavaa. Vuokrasin sukset ja hiihtelin Laanilaan ja takaisin ja nautin. Alkumatkasta latu oli vielä vähän kesken, sitä lumetetaan vielä, mutta muuten baana oli hyvässä kunnossa, Hannu Nieminen muistelee.

Nieminen on vanha Saariselän kävijä. Ensimmäisen kerran hän oli mäellä jo 70-luvulla. Häntä ei pikku lumentulo ja pakkanen hätkäyttänyt. Vaatettakin oli tarpeellinen määrä mukana.

Mies pihalla kartan edessä
Hannu Niemistä ei haitannut, vaikka syysloma muutuikin tallvilomaksi Saariselällä. Pitkään viikonloppuun han saa mahtumaan aivan tarpeeksi ohjelmaa, hiihtolenkkiä myöten. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

– Nyt on käyty hiihtämässä, ehkä vielä mennään kylpyläänkin. Nautitaan rauhasta, luonnosta ja maisemista. Sitten syödään hyvin, luettelee Nieminen.

Vaikka Saariselkä ei varsinaisesti mikään bilekeskus enää olekaan, ei se Niemistä haittaa.

– Täällä ollaan maisemien, luonnon ja rauhan takia.

Ladut kutsuivat ja kylpylä vietteli

Syyslomaa vietettiin tällä viikolla useimmissa kouluissa. Useat syyslomaa viettämään tulleet lomalaiset ympäri Suomea joutuivat muuttamaan suunnitelmiaan runsaan lumimäärän vuoksi. Patikointi muuttui sivakoinniksi ja kylpylä kutsui vesileikkeihin kinosten keskeltä.

Kannuslainen Pihlajakankaan perhe suunnisti Saariselän kylpylään. Heille ei sattunut juuri tällä kertaa sukset mukaan, mutta perhe päätti mennä sillä mitä oli. He ovat kävelleet, käyneet laavulla ja laskeneet pulkkamäkeä. Nyt kutsuivat kylpylän kuohut.

– Ei tullut suksia mukaan tällä kertaa, mutta ei se haitannut. Ollaan oltu perheen kesken yhdessä, ulkoiltu ja rauhoituttu. Elämä kotona on vähän hektistä ja kiireistä, niin on ihan hyvä vähän rauhoittua, perheen äiti Marika Pihlajakangas kertoo.

Perhe kaupassa
Pihlajakankaan perhe, Alisa, Veikko, Ida ja Marika nauttivat lomasta vaikka sukset jäivätkin kotiin Kannukseen. Tytöille riitti riemua iskän kanssa pullkamäessä.- Oli se vaan niin hassua touhua, nauravat työt. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Oma lomaosake on mahdollistanut perheelle matkailun Holiday Clubin muissakin paikoissa, mutta nyt Saariselkä tuntuu vievän voiton.

– Olemme ensimmäistä kertaa täällä ja tämä luonto, rauha ja maisemat lumosivat meidät. Suunnittelimme juuri, että tulemme tänne takaisin juhannuksena uudestaan.

Pysyvä lumi lähes normaaliin aikaan

Meteorologi Elias Paakkanen kertoo, ettei lumiset maisema ole mikään yllätys tähän aikaan vuodesta. Ensilumi tulee Käsivarren alueelle keskimäärin 10. lokakuuta, Keski-Lappiin 17. lokakuuta ja Etelä-Lappiin lokakuun loppupuolella. Tänä vuonna ensilumi tuli Lappiin jo syyskuussa.

– Pysyvä lumikin on tähän aikaan vuodesta vielä normaali ilmiö, vaikka usein pysyvä lumivaippa tulee Saariselän korkeudelle myöhemmin.

Lumimäärät ovat kuitenkin ajankohtaan nähden harvinaisia tai jopa poikkeuksellisen suuria. Saariselällä lunta on viimeisen tiedon mukaan 28 senttiä.

Saariselällä ei lunta säilötä

Saariselällä ei ole lähdetty lumen säilömiseen seuraavaa talvea varten.

Ski & Sport Saariselän toimitusjohtajan Jarmo Katajamaan mukaan se ei ole tarpeellista Saariselällä. Pysyvä lumi tulee tarpeeksi aikaisin, eikä paineita aikaiseen hissien avaamiseen ole.

– Meillä ei ole urheilullisia paineita, eivätkä maajoukkueet leireile täällä. Meillä parhaat kelit ovat vasta kevättalvella ja silloin lunta riittää, kertoo Jarmo Katajamaa.

Lumen säilöminen on myös huomattavan kallista puuhaa. Katajamaan mukaan säilölumen kustannus talven yli kilometrin pätkälle latua on yhtä kallis kuin koko kauden lumetus yhteensä, rinteet ja ladut mukaan lukien.

– Muilla hiihtokeskuksilla on pakko säilöä, koska talvet ovat lyhentyneet. Meillä olosuhteet ovat vielä hyvät, olemme Euroopan pohjoisin hiihtokeskus. Täällä talvi tulee ajallansa ja marraskuun lopusta äitienpäivään voi lasketella, sanoo Jarmo Katajamaa

Nyt luonnonlunta on Saariselällä noin 30 senttiä ja latuja Saariselän ja Kiilopään välisellä alueella yhteensä noin 30 kilometriä. Näillä näkymillä kaikki pääladut ovat valmiina ensi viikolla. Lähde:Yle