Pohjoissuomalaiset ovat Suomen ahkerimpia kalastajia – Kainuussa ja Lapissa kalastonhoitomaksun on maksanut tänä vuonna joka kuudes aikuinen

Pohjois-Pohjanmaalla on myös ollut väkilukuun suhteutettuna innokkaita kalastonhoitomaksun maksajia, maakunta sijoittuu Metsähallituksen tilastossa kuuden kärkeen.

Mies perhokalastuksen syötti kädessä. Kuvituskuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Tänä vuonna kainuulaiset ja lappilaiset ovat maksaneet eniten kalastonhoitomaksuja maakuntien väkilukuun suhteutettuna. Työikäisestä väestöstä 15 prosenttia on kummassakin maakunnassa maksanut maksun.
Metsähallituksen mukaan Pohjois-Pohjanmaakin on kärkimaakuntien joukossa, kalastonhoitomaksun on tänä vuonna lunastanut 11 prosenttia aikuisikäisistä.

Pohjois-Karjala menee hieman edelle, kalastonhoitomaksuja siellä on lunastanut 14 prosenttia kohderyhmästä. Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa suhdeluku on sama kuin Pohjois-Pohjanmaalla.

Kalastonhoitomaksu on pakollinen kaikille 18–64-vuotiaille, jotka kalastavat muuten kuin yhdellä ongella, pilkillä tai silakkalitkalla. Maksu on pakollinen kaikilla vesialueilla.
Koko Suomessa lakisääteistä kalastonhoitomaksua on maksettu tänä vuonna viime vuotta tunnollisemmin. Kalastonhoitomaksuja on lunastettu tänä vuonna 285 000 kappaletta, lähes kymmenen miljoonan euron edestä. Viime vuonna maksuja lunastettiin 267 000 kappaletta.

Tämä tarkoittaa, että kokonaisuudessaan suomalaisista työikäisistä kalastonhoitomaksun on suorittanut joka kymmenes.

Vähiten kalastonhoitomaksuja on väkilukuun suhteutettuna maksettu Helsinki–Uusimaa-alueella ja Pohjanmaalla, kummassakin luku on kuusi prosenttia 18–64-vuotiaista.

Lakisääteisen kalastonhoitomaksun kautta kerätyt varat käytetään kalavesien ja kalastuksen hyväksi.

Lähde: Yle.