Rakentaminen hyytyi, mutta saunabuumi jatkuu: Tällaista saunakompleksia rakennetaan nyt Raumalle

Näyttäviä saunahankkeita on vireillä eri puolilla Suomea.

RAUMA

Rakentamisen taantuma kannustaa alan toimijoita keksimään uutta bisnestä.

Julkisivurappauksiin erikoistunut Narmacon on esimerkki yrityksestä, joka on löytänyt uutta tekemistä: se panostaa matkailuun rakentamalla suurta ravintola- ja saunakompleksia Rauman parhaalle paikalle Syväraumanlahteen.

Kaksikerroksisen ravintolarakennuksen perustustyöt on aloitettu raumalaisten tunteman Kiikartornin liepeillä Fåfängassa. Ravintolaan tulee 160 asiakaspaikkaa sekä 60 paikan kokoustila.

Tontilta on jo purettu viime kesänä palanut saunarakennus. Uusi 150 neliön sauna rakennetaan ponttonilautalle mereen.

”Ravintolasta tehdään kahdesta suunnasta siltayhteys saunalautalle. Saunan rakentaminen on aloitettu Rauman telakalla. Valmistuttuaan se hinataan telakalta Syväraumanlahteen”, kertoo Narmaconin toimitusjohtaja Esa Narmala.

Merijakamo -nimisen hankkeen kustannusarvio on kaikkiaan noin neljä miljoonaa euroa. Sauna on tarkoitus avata vappuna ja ravintola ensi juhannuksena.

Alueella on Rauman kaupungin omistama pienvenesatama, jota on tarkoitus laajentaa.

”Ravintolakokonaisuus saunoineen tukee matkailua ja on tärkeä osa Rauman merellisyyttä. Olemme kampanjoineet merellistä imagoamme näkymällä ja tukemalla muun muassa Tapio Lehtisen valtameripurjehdusta”, kertoo Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikela.

Rauman majoitusliikkeissä kirjattiin viime vuonna noin 96 000 yöpymistä, joista lomalaisia oli 37 500.

Perustustyöt aloitettu. Ravintolasta tulee kahdesta suunnasta siltayhteys saunalautalle. Havainnekuva.KUVA: ARK TAKALA

Porissa suunnitellaan

Näyttäviä saunahankkeita on vireillä eri puolilla Suomea, kuten Porissa ja Oulussa.

Porin Kirjurinluotoon kaavaillaan matkailijoita houkutteleva, ympärivuotisesti avoinna oleva saunarakennus talviuintimahdollisuudella. Se rakennettaisiin Raumansillan lähellä olevan uimarannan äärelle.

Porin kaupunki järjestää saunasta hankekilpailun ja sille toivotaan yksityistä operaattoria ja rakentajaa, kertoo kaupungin toimialajohtaja Lauri Kilkku.

Saunasta toivotaan arkkitehtonisesti korkeatasoista.

Lisäksi Kirjurinluotoon on kaavailtu nelikerroksista kylpylähotellia, mutta se hanke on nyt jäissä. Puuhamies on Narmaconin Narmala.

”Hanke on siirtynyt Ukrainan sodan vuoksi, kun sijoittajat vetäytyivät. Uskon, että sekin rakennetaan, kun kustannusten nousu kääntyy laskuun”, hän sanoo.

Tuore asemakaava mahdollistaa Kirjurinluotoon kylpylähotellin rakentamisen, kertoo kaupungin Kilkku. Lähde:kauppalehti