Suomen suurimman sotalaivan rakentaminen alkoi Rauman telakalla

Laivue 2020 -hankkeessa rakennetaan Merivoimille neljä monitoimikorvettia. Ensimmäisen aluksen rakentaminen alkoi maanantaina

Laivue 2020 -hankkeen aluksia havainnekuvassa. Liisa Niemi HS

RAUMAN telakalla on aloitettu Puolustusvoimien tilaamien sotalaivojen rakentaminen.

Rauma Marine Constructions (RMC) kertoo, että telakalla on maanantaina aloitettu ensimmäisen Laivue 2020 -hankkeen monitoimikorvetin rakentaminen.

Laivue 2020 on Merivoimien hanke, jossa korvataan seitsemän Merivoimilta poistuvaa alusta. RMC ja sen tytäryhtiö RMC Defence rakentavat niiden tilalle neljä Pohjanmaa-luokan korvettia.

Alun perin alusten valmistamisen piti alkaa jo vuonna 2019, mutta hanke on viivästynyt muun muassa suunnittelun viivästymisten ja Rauman telakan talousongelmien takia.

”Tänään [maanantaina] alkava tuotanto on selkeä osoitus siitä, että olemme onnistuneesti vieneet läpi vaativan suunnitteluvaiheen ja meillä on vahva pohja lähteä valmistamaan aluksia”, kertoo RMC:n toimitusjohtaja Mika Nieminen tiedotteessa.

Korvetit valmistetaan turvallisuussyistä hanketta varten rakennetussa monitoimihallissa.

POHJANMAA-LUOKAN monitoimikorveteissa on uudesta sotalaivatyypistä. Kyseessä on myös Suomen historian suurin sotalaiva.

Aluksilla on muun muassa kysy merimiinoittamiseen, pinta-alusten, sukellusveneiden ja erilaisten ilmamaalien torjuntatehtäviin sekä merioperaatioiden johtamiseen. Pohjanmaa-luokan sotalaivat on myös suunniteltu kulkemaan jääoloissa.

Kotimaan operaatioiden lisäksi aluksia voidaan käyttää kriisinhallintatehtävissä ja osana Naton pysyviä laivasto-osastoja.

”Monitoimikorvetit ovat Suomen Merivoimissa ensimmäinen alusluokka, joka suunnitellaan ja rakennetaan luokituslaitoksen valvonnassa mukaan lukien jäissäkulkukyky. Teknisesti haastavien korvettien tuotekehitys jatkuu tuotannon aloituksen jälkeen”, kertoo RMC:n projektijohtaja, kommodori evp. Timo Ståhlhammar tiedotteessa.

Kokonaisuudessaan Laivue 2020 -hanke on valmis vuoteen 2029 mennessä, ja sen suora työllistämisvaikutus Suomessa on noin 3 600 henkilötyövuotta, RMC:n tiedotteessa kerrotaan.Lähde:HS