Kankaanpään hiekka-akku on vuoden innovaatio – keksintö toi BBC:n kuvausryhmänkin Pohjois-Satakuntaan

Hiekka-akku on noin seitsemän metriä korkea ja neljä metriä leveä terässäiliö, jossa on noin sata tonnia hiekkaa.

Hiekka-akkua rakennetaan Kankaanpääläisen kaukolämpölaitoksen pihalle. Kuva vuodelta 2021. Kuva: Jari Pelkonen / Yle        LORE KORPELAINEN

Suomen Nuorkauppakamarit ovat valinneet vuoden 2023 suomalaiseksi innovaatioksi maailman ensimmäisen kaupallisen hiekka-akun.

Vatajankoski Oy:n ja Polar Night Energy Oy:n yhteistyössä toteuttamaa hiekka-akkua käytetään Kankaanpäässä osana paikallista kaukolämpöverkkoa.

Polar Night Energy aloitti hiekka-akun teknologian kehittämisen 2010-luvulla ja perusti koelaitoksen Tampereelle. Innovaation uusin osa on Vatajankoksen kanssa toteutettu, yli 500-asteiseksi lämmitettävä kaupallinen hiekka-akku.

– Hiekka-akkua lämmitetään halvalla tuuli- ja aurinkosähköllä. Sen lämmitysteho riittää noin 150 omakotitalon päivittäiseen lämmittämiseen, kertoo Polar Night Energyn projektipäällikkö Liisa Naskali Kankaanpään Nuorkauppakamarin tiedotteessa.

Hiekka-akku on noin seitsemän metriä korkea ja neljä metriä leveä terässäiliö, jossa on noin sata tonnia hiekkaa.

Keksintö voitti jo 46. kerran järjestetyn Suomen Nuorkauppakamareiden Tuottava Idea -kilpailun. Vatajankoski ja Polar Night Energy palkitaan NASDAQ Helsingin Pörssitalolla tänään tiistaina, missä he pääsevät avaamaan pörssipäivän soittamalla pörssin avauskelloa.

Lisäksi voittajayritykset pääsevät New Yorkin Times Squaren valotaululle.

Keksintö toi Kankaanpäälle näkyvyyttä

Kankaanpään kaupunginjohtajan Mika Hatanpään mukaan hiekka-akun menestys on tuonut Kankaanpäälle sellaista näkyvyyttä, johon noin 12 500 asukkaan kaupunki ei muuten pystyisi.

Hiekka-akku on tuonut Pohjois-Satakuntaan muun muassa BBC:n kuvausryhmän. Vieraita on tullut myös Aasiasta asti.

– Viime syksynä, tavallisena työpäivänä, tuotantolaitokselta soitettiin, että täällä on nyt bussilastillinen ulkomaalaisia vieraita. Kävi ilmi, että Uzbekistanin ministeriöiden seurue oli päättänyt ilmoittamatta tulla tutustumaan hiekka-akkuun, kertoo Vatajankosken tuotantojohtaja Lauri Hölttä.

Nuorkauppakamarien mukaan maailmalaajuinen kiinnostus kertoo innovaation potentiaalista ja ajankohtaisuudesta.Lähde:Yle