National Geographic nosti Saimaan alueen 30 kiinnostavimman matkakohteen joukkoon koko maailmassa

Kansainvälinen luonto- ja tiedelehti mainitsee jutussaan Lappeenrannan torin lihapiirakat, Lemin särän ja Savonlinnan lörtsyt.

– Suuri osa Saimaan rakastetuimmista tuotteista tulee metsistä ja vesistä: villiriistaa, kantarelleja sekä mustikoita metsästä, ahvenia ja muikkua järvistä, kirjoittaa National Geographic artikkelissaan. Kuva: Mari Pekkanen / Yle
ELLI SORMUNEN

National Geographic on nostanut Saimaan alueen maailman 30 kiinnostavimman matkailukohteen joukkoon. Kansainvälinen luonto- ja tiedelehti nostaa esiin etenkin alueen ruokakulttuurin.

– Ainoastaan raikas ilma ja rauha eivät houkuttele suomalaisia Saimaalle, vaan myös ruoka, toteaa lehden verkkoartikkeli.

Artikkeli nostaa esiin luonnosta saatavat, puhtaat raaka-aineet. Erikseen artikkelissa mainitaan lemiläinen erikoisuus särä sekä Lappeenrannan ja Mikkelin toreilta saatavat mansikat ja lihapiirakat.

– Lappeenrannan ja Mikkelin torilla myydään kaikkea paikallisista suolakurkuista ja suomalaisesta kaviaarista tuoreisiin mansikoihin sekä lihapiirakoihin, National Geographic kirjoittaa.

Saimaan alue on Euroopan ensi vuoden ruokapääkaupuki, European Region of Gastronomy.

Juuri uunista otettua särää.
Artikkelissa on mainittu erikseen Lemin särä, paahdettua lammasta ja perunaa sisältävä ruoka. Arkistokuva maaliskuulta 2021. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kyseessä ei ole maksettu mainos

Saimaan alue on Suomen ainoa matkakohde, joka aikakausilehden verkkoartikkelissa mainitaan. Saimaan ruokapääkaupunkihanketta vetävä Sari Kaasinen on innoissaan asiasta.

– Totta kai tämä on huikean hieno uutinen meille. Se kaikki hyvä työ, mitä Pohjois-Karjalassa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa on tehty, alkaa nyt pulpahdella maailmalta takaisin päin meille, Kaasinen toteaa.

National Geographicin listaukseen pääseminen ei ole maksettu mainos.

– Tämä ei ole European Region of Gastronomyn -hankkeen maksama mainos ollenkaan, Sari Kaasinen vakuuttaa.

Kaasinen kertoo, että näkyvyyden eteen on tehty töitä.

– Meillä on käynyt paljon toimittajia vierailuilla, ja Saimaan alueen matkailu- ja markkinointitoimijat ovat tehneet aktiivista työtä maailmalla. Nyt se alkaa tuottaa tulosta, Kaasinen sanoo.

Vety lihapiirakka eli täytteenä kinkkua ja kananmunaa.
Lappeenrannan toreilta saa paikallista vetyä eli lihapiirakkaa munalla ja kinkulla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Saimaa pyrkii Helsingin ja Lapin rinnalle

Kaasiselle Saimaan päätyminen kiinnostavien matkailukohteiden listalle tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että Saimaa tulee tunnetuksi myös kansainvälisesti.

– Saimaa nimenä alkaa tulla näiden kautta tutuksi. Meidän ruokapääkaupunkihankkeessa yhtenä tavoitteena on ollut, että Saimaan alue nousisi yhtä tunnetuksi kuin Lappi ja Helsinki.

Nyt työ Saimaan alueen tunnetuksi tekemisessä alkaa tuottaa satoa.

– Jos tällaisia sijoituksia saa useammassakin paikassa, kyllä se alkaa matkailijoitakin kiinnostaa, mitä kaikkea hienoa Saimaalla on, Sari Kaasinen ynnää. Lähde:Yle